2/7/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Αμμοχώστου

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη
στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Αμμοχώστου


Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου. Ενός Επιμελητηρίου που διαχρονικά έχει συμβάλει ουσιαστικά στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Τα οράματα, οι στόχοι και, κατ’ επέκταση, οι δραστηριότητές σας, μας βρίσκουν σύμφωνους και συνοδοιπόρους. Ειλικρινά σας συγχαίρω για τα μέχρι σήμερα επιτεύγματά σας στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Παράλληλα, σας παροτρύνω να συνεχίσετε με ζήλο, αφοσίωση και αποφασιστικότητα τις προσπάθειες για παραπέρα ευημερία και πρόοδο, στις οποίες σας διαβεβαιώνω θα μας βρίσκετε πάντοτε έμπρακτους συμπαραστάτες.

Εσείς, τα μέλη του εμποροβιομηχανικού μας κόσμου, γνωρίζετε ίσως καλύτερα απ’ όλους, πως η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είμαι επίσης βέβαιος ότι πρώτοι εσείς αναγνωρίζετε πως η αναχαίτιση της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε δεν μπορεί να είναι έργο των λίγων. Τουναντίον, πρέπει και επιβάλλεται να είναι έργο όλων, διότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και οι προκλήσεις πολλές και επικίνδυνες.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειές της σε μια σειρά δράσεων για επανεκκίνηση της οικονομίας. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής, προωθεί και εφαρμόζει μέτρα με στόχο την επαναφορά της Κύπρου σε πορεία ανάπτυξης, τη βελτίωση της ρευστότητας στην οικονομία, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και όλα αυτά στη βάση ενός νέου οικονομικού μοντέλου που θα στηρίζεται στην έρευνα, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα.

Στον τομέα της βιομηχανίας, το Υπουργείο προχωρεί με την ετοιμασία των Σχεδίων και Προγραμμάτων χορηγιών που θα λειτουργήσουν στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Ως κύριοι στόχοι έχουν καθοριστεί η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων και η προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα χρηματοδότησης που παραδοσιακά αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, προχωρήσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών στη δημιουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου. Το εν λόγω Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο ύψους €100 εκατομμυρίων που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα παρέχει δάνεια προς επιλέξιμες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Τα δάνεια θα παραχωρούνται μέσω των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων με όρους ευνοϊκότερους από αυτούς της αγοράς όσον αφορά στο επιτόκιο και στη διάρκεια αποπληρωμής.

Επιπρόσθετα συνεχίζονται, παρά την οικονομική στενότητα, οι προσπάθειες διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων των κυπριακών επιχειρήσεων, με δράσεις όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού και η διοργάνωση εμπορικών αποστολών και επιχειρηματικών φόρουμ σε επιλεγμένες ξένες αγορές. Ενδεικτική της δουλειάς που επιτελείται είναι και η σημαντική αύξηση που καταγράφηκε το 2013 στις εξαγωγές εγχώριων προϊόντων κατά περίπου 11%.

Ένας ακόμα πολύ σημαντικός τομέας για την οικονομία μας, που εκ των πραγμάτων μονοπωλεί και τις δημόσιες συζητήσεις, είναι αυτός της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Πρόκειται για τομέα που απαιτεί προσεκτικούς και καλά μελετημένους χειρισμούς, αφού η ορθολογική αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, δύναται να συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Πέραν, λοιπόν, του στρατηγικού στόχου της Κυβέρνησης για εκμετάλλευση των γηγενών μας αποθεμάτων φυσικού αερίου, έχουμε επίσης επικεντρωθεί στην αξιοποίηση και των μεσοπρόθεσμων προοπτικών που δημιουργούνται. Αυτές για παράδειγμα αφορούν στο αυξημένο ενδιαφέρον που λαμβάνουμε για εγκατάσταση στην Κύπρο εταιρειών κολοσσών στον τομέα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στη βιομηχανία υδρογονανθράκων. Ήδη σε κάποιες περιπτώσεις το ενδιαφέρον αυτό έχει μετουσιωθεί σε πράξη και έπεται και συνέχεια.


Εξάλλου σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη τα ερευνητικά προγράμματα όλων των αδειούχων των ερευνητικών τεμαχίων της ΑΟΖ μας, με αρκετές χιλιάδες χιλιομέτρων σεισμικών γραμμών δισδιάστατων και τρισδιάστατων ερευνών που αποσκοπούν ακριβώς στην κατάλληλη προετοιμασία για την έναρξη νέων ερευνητικών γεωτρήσεων. Στόχος μας είναι η έναρξη νέων γεωτρήσεων εντός του δεύτερου εξάμηνου του 2014 από την ENI/KOGAS και εντός του 2015 από τις εταιρείες Noble Energy και TOTAL.
Κυρίες και Κύριοι,

Όπως και στον χαιρετισμό μου κατά την περσινή σας Γενική Συνέλευση, επέλεξα να αφήσω για το τέλος τον ευαίσθητο και κρίσιμο για την επαρχία σας, τομέα του τουρισμού. Έναν τομέα που βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές μας, ακριβώς γιατί είναι ο κυριότερος σε συνεισφορά στο ΑΕΠ.

Με ευχαρίστηση λοιπόν επισημαίνω ότι, παρά τη δύσκολη χρονιά, τα στατιστικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, με τις αφίξεις τουριστών να αυξάνονται κατά 3,5% για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014, σε σύγκριση με το 2013. Μάλιστα, για τους καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε καταγράφονται ήδη πολύ υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία μας, κυρίως στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την επαρχία σας συμπεριλαμβάνεται η προώθηση σημαντικών έργων τουριστικής υποδομής. Εξαιρετικά παραδείγματα αποτελούν η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση κινήτρων για τη δημιουργία μιας ανάπτυξης γηπέδου γκολφ στην Αγία Νάπα, αλλά και οι σχεδιασμοί για την περαιτέρω ενίσχυση της υποδομής καταδυτικού τουρισμού στην ελεύθερη Αμμόχωστο, με τη δημιουργία σύντομα τεχνητού υφάλου και στην Αγία Νάπα. Να σημειώσω, επίσης, εδώ ότι συνεχίζουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη στην κοινοπραξία των εταιρειών που αποτελούν τον στρατηγικό επενδυτή για την κατασκευή Μαρίνας στην Αγία Νάπα, με σκοπό την εξεύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης για υλοποίηση του έργου.

Για την επαρχία σας ο χειμερινός τουρισμός και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτελούν θέματα κλειδιά. Να είστε βέβαιοι ότι συμμεριζόμαστε πλήρως την έγνοια σας. Ενδεικτικά να αναφέρω πως η επιμήκυνση αποτελεί πρωταρχικό στόχο και της νέας προκήρυξης που ετοιμάζει ο ΚΟΤ για εμπλουτιστικά έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία στην περίοδο 2014-2020. Έμφαση θα δίδεται στην προώθηση των διάφορων μορφών τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, όπως ο συνεδριακός, ο αθλητικός, ο καταδυτικός, ο αγροτουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας και υγείας.

Αναμφίβολα, η άμβλυνση της εποχικότητας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το θέμα της προσβασιμότητας και, πιο συγκεκριμένα, της αύξησης των πτήσεων εκτός περιόδου αιχμής. Ως εκ τούτου, οι συνεργασίες που έχουν επιτευχθεί με τις διάφορες αεροπορικές εταιρείες, αλλά και με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες, διανοίγουν σημαντικές προοπτικές, με την Κυβέρνηση και τον ΚΟΤ να ενεργούμε σήμερα στοχευμένα με σκοπό την προσέλκυση του ενδιαφέροντος και άλλων εταιρειών.

Σε κάθε περίπτωση, διαπίστωση όλων είναι ότι η επαρχία σας διαθέτει την αναγκαία υποδομή, η οποία ενδείκνυται να λειτουργεί και τον χειμώνα ώστε να είναι ελκυστική για τους ξένους επισκέπτες. Σήμερα, οι κοινοί μας στόχοι για τους χειμερινούς μήνες γίνονται πιο συγκεκριμένοι και μαζί με τους επιχειρηματίες που έχουν τη βούληση να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση, μπορούμε πλέον να δημιουργήσουμε μια ενιαία ταυτότητα για τον χειμερινό τουρισμό στην περιοχή.

Αγαπητοί φίλοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την αισιοδοξία μου πως με τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα, με τη συνεργασία και αλληλοκατανόηση των κοινωνικών εταίρων και, κυρίως, με την αδιαμφισβήτητη ικανότητα του Κύπριου επιχειρηματία, θα αντεπεξέλθουμε των δυσκολιών.

Επιτρέψτε μου, τέλος, να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του ΕΒΕ Αμμοχώστου για την αγαστή και παραγωγική συνεργασία που διατηρούμε και, που είμαι σίγουρος, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε και στο μέλλον.

Ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση να προσφωνήσω τη Γενική σας Συνέλευση και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.
___________________