22/7/14

Επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εσωτερικών στις επαρχιακές διοικήσεις Αμμοχώστου και Λάρνακας

Επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εσωτερικών
στις επαρχιακές διοικήσεις Αμμοχώστου και Λάρνακας

 
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος πραγματοποίησε, σήμερα, επισκέψεις εργασίας στις επαρχιακές διοικήσεις Αμμοχώστου και Λάρνακας.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτές οι επισκέψεις εργασίας εντάσσονται στα πλαίσια προγραμματισμένων επισκέψεων σε όλες τις Επαρχιακές Διοικήσεις. «Προγραμματίσαμε να δούμε επίσης και τις επαρχιακές διοικήσεις άλλων πόλεων, εκτός Λευκωσίας δηλαδή, Λεμεσού και Πάφου», διευκρίνισε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μετακίνηση της επαρχιακής διοίκησης Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, ο κ. Χάσικος είπε: «Μέχρι το τέλος του χρόνου, και αρχές του επόμενου έτους, αναμένεται να μεταφερθούν από τη Λάρνακα στο Παραλίμνι όλα τα Τμήματα της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου», αφού, όπως ανέφερε, «εκεί είναι ουσιαστικά το αντικείμενο της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου και όχι η Λάρνακα. Εδώ υπάρχει η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και άρα, λοιπόν, η βάση της επαρχιακής διοίκησης Αμμοχώστου πρέπει να είναι στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και δη στο Παραλίμνι, όπου συγκεντρώνεται ο περισσότερος πληθυσμός. Προς τον σκοπό τούτο, είμαστε και σε αναζήτηση κτηρίων, έτσι ώστε να εγκατασταθούν όλες οι υπηρεσίες σε ένα κτήριο. Η ουσία είναι μία, η επαρχιακή διοίκηση πρέπει να πάει στη βάση της, εκεί που έπρεπε να είναι προ πολλού».
 
Ακολούθως και απαντώντας σε συναφή ερώτηση, ο κ. Υπουργός τόνισε πως «η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη μεταρρύθμιση του ευρύτερου κράτους με στόχο να διασφαλιστεί η αμεσότητα του πολίτη με τα κέντρα παροχής υπηρεσιών». Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός κλήθηκε να αναφέρει κατά πόσον υπάρχουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επαρχιακών διοικήσεων, που ενδεχομένως να γίνουν βάσει του Μνημονίου. «Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης και της αναδιοργάνωσης που επιχειρείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε, «οι επαρχιακές διοικήσεις δεν μπορεί να μείνουν έξω», προσθέτοντας ότι «η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη μεταρρύθμιση του ευρύτερου κράτους».
 
Σημείωσε, επίσης, ότι «αφού θα μεταφερθούν εξουσίες από τους Δήμους προς το δευτεροβάθμιο όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ίδια στιγμή θα μεταφερθούν εξουσίες από την επαρχιακή διοίκηση στο δευτεροβάθμιο όργανο. Για να μπορέσουμε, έτσι, ακριβώς, να διασφαλίσουμε την αμεσότητα του πολίτη με τα κέντρα παροχής υπηρεσιών, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «η επαρχιακή διοίκηση έχει να δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εξουσίες και αρμοδιότητες αλλά και προσωπικό, εάν και εφ’ όσον χρειάζεται».
 
Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση κατάργησης των επαρχιακών διοικήσεων, ο κ. Χάσικος απάντησε πως «η δουλειά των επαρχιακών διοικήσεων δεν είναι μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά είναι και πολλά άλλα. Αντίθετα, εκείνο που λέμε εμείς είναι ότι οι επαρχιακές διοικήσεις ‘θα ελαφρυνθούν’ με το να δοθούν κάποιες εξουσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την άλλη, κάποιες άλλες εξουσίες του κεντρικού κράτους όπως, για παράδειγμα, αρμοδιότητες που σήμερα έχει το Αρχείο Πληθυσμού θα μπορούσαν να ασκούνται από τις επαρχιακές διοικήσεις».
 
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «θέματα που έχουν να κάνουν με τους πρόσφυγες, τη μέριμνα κλπ,   θα μπορούσαν να έρθουν στις επαρχιακές διοικήσεις».
 
Τέλος, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις και σε άλλα Επαρχιακά Γραφεία Τμημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως το Κτηματολόγιο, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε εκείνη την επαφή που να επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία του ΥΠΕΣ με όλα τα Τμήματα, με όλους τους βραχίονες του Υπουργείου».