17/7/14

Συγχαρητήρια στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής

Συγχαρητήρια στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
από τον Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής


Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, απέστειλε σήμερα συγχαρητήρια επιστολή στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jean-Claude Juncker, τονίζοντας ότι η μακρά πολιτική πείρα του Λουξεμβουργιανού πολιτικού και η προσήλωσή του στο στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι πολύτιμα εχέγγυα για την εκπλήρωση των νέων του καθηκόντων.

Αναφερόμενος στην πρόσφατα εκπεφρασμένη βάσει αρχών αλληλεγγύη του κ. Juncker   προς την Κύπρο σε σχέση με τις άδικες αποφάσεις του Eurogroup το Μάρτιο του 2013, όπως και σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η Κύπρος επιδιώκει την αναβάθμιση της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ώστε να διασφαλιστεί ότι η λύση θα συνάδει με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κοινοτικό κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Ομήρου δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμβολή του κ. Juncker ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι κρίσιμης σημασίας σε αυτό το ζήτημα.

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι ο κ. Juncker αναλαμβάνει τη νέα του θέση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα εκείνοι που ζουν σε χώρες που συμμετέχουν σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, βιώνουν τις συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου κρίσης χρέους, βαθιάς ύφεσης, δραματικής αύξησης της ανεργίας και περικοπών των δημοσίων δαπανών, που επηρεάζουν αρνητικά ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Η μειωμένη προσέλευση στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, τονίζει την ανάγκη περαιτέρω εντατικοποίησης των προσπαθειών μας να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε επίσης ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αυξάνοντας τη νομιμοποίηση και   λογοδοσία τους, είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αφήσει το θετικό αποτύπωμά του και σε αυτό το θέμα.
___________