30/7/14

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη Στρατηγική Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον Τομέα των Υδρογονανθράκων.


Στη Στρατηγική αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, το όραμα και οι επιδιώξεις, καθώς και οι άξονες προτεραιότητας και οι συναφείς δράσεις που θα πρέπει να προωθηθούν, με στόχο τη συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα υδρογονανθράκων και στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες προτεραιότητας:
  1. Διαμόρφωση μηχανισμού για εκτίμηση αναγκών και επικαιροποίηση εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  2. Διαμόρφωση κατάλληλων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
3. Ανάπτυξη υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης.
4. Συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιχειρήσεις.
5. Πιστοποίηση των προσόντων των ατόμων.
6. Ρόλος των Υπηρεσιών Επαγγελματικής Καθοδήγησης.

Η χρηματοδότηση των στρατηγικών επιδιώξεων και των δράσεων θα γίνει με την αξιοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού, των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, αλλά και μέσω ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Επιπρόσθετα, οι εταιρείες Noble, ENI/KOGAS και Total έχουν συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα των υδρογονανθράκων, τα οποία απορρέουν από τα Συμβόλαια Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αποπαγοποίηση επιλεγμένων παγοποιημένων θέσεων προαγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ.

Η απόφαση αφορά συνολικά 137 θέσεις, μεταξύ άλλων, για Καθηγητές, για Αναπληρωτές Καθηγητές, Επίκουρους Καθηγητές, ενταγμένους επίκουρους Καθηγητές, ενταγμένους Ανώτερους Λέκτορες.
Με την πλήρωση των εν λόγω θέσεων δεν θα προκύψει οποιοδήποτε πρόσθετο κόστος μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2016.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα προς Ασυνόδευτους Ανήλικους αιτητές πολιτικού ασύλου για το 2014-2015 οι οποίοι ανέρχονται στους 43 και διαμένουν σε Στέγες στη Λευκωσία και στη Λάρνακα.

Το Πρόγραμμα προνοεί τη δυνατότητα εκπαίδευσης ή εκπαιδευτικής απασχόλησης των ανηλίκων αυτών οι οποίοι βρίσκονται υπό την κηδεμονία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Η παροχή του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας που πηγάζει από ευρωπαϊκές Οδηγίες για εκπαίδευση όλων των ανήλικων ατόμων.

Τα πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για καλλιέργεια της ισότητας μεταξύ των νέων ανθρώπων, της αλληλοαποδοχής, του σεβασμού προς το πρόσωπο κάθε παιδιού και της αφοσίωσης του στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εφαρμογή του Προγράμματος δεν θα επιφέρει χρηματική επιβάρυνση στο κράτος και θα χρηματοδοτηθεί από υφιστάμενες πιστώσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μέτρα άμεσης εφαρμογής για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Σχολείου, στη βάση των προγραμματικών δεσμεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης.

Τα μέτρα έχουν ως στόχο την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος πειραματικής διδασκαλίας των μαθημάτων φυσικής και χημείας σε όλα τα Γυμνάσια. Επίσης έχουν ως στόχο τη συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στα αναλυτικά προγράμματα.
__________________