29/7/14

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με αντιπροσωπεία του Δήμου και εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων της Κερύνειας

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με αντιπροσωπεία
του Δήμου και εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων της Κερύνειας


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τους δημάρχους της Επαρχίας Κερύνειας, την Ένωση Κοινοτήτων, τους φορείς που εκπροσωπούν τις γυναίκες της Κερύνειας και τους εκπροσώπους των σωματείων της Επαρχίας Κερύνειας.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ομήρου δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση και μου απεδόθη ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα στην εκδήλωση με την ευκαιρία των θλιβερών επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει ο κάθε φορέας, η κάθε συντεταγμένη εξουσία, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον αγώνα που πρέπει να παραμένει σταθερός για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού με την εφαρμογή των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο στόχος πρέπει να διατυπώνεται με απλότητα και καθαρότητα. Το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα, στην πραγματικότητα, εφαρμογής των αρχών του διεθνούς δικαίου και εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών όπως κατοχυρώνονται από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις. Σε αυτόν τον αγώνα, χωρίς να μπαίνουμε σε πολύπλοκες νομικές διατυπώσεις θα πρέπει όλοι να επιστρατευθούμε Κυβέρνηση, κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις, με συγκεκριμένους ρόλους γιατί 40 χρόνια μετά δεν μπορούμε να παραμένουμε μαρμαρωμένοι στο παρελθόν. Δηλαδή να παραμένουμε σε μεθόδους και πρακτικές οι οποίες δεν λέω ότι δεν απέδωσαν, γιατί επιτεύγματα υπήρξαν αυτά τα 40 χρόνια όπως ήταν η διαφύλαξη της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως της μόνης αναγνωρισμένης διεθνώς νόμιμης κρατικής αρχής, όπως ήταν η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, αλλά σίγουρα ο μεγάλος στόχος, η απελευθέρωση, η ενότητα κράτους, λαού, θεσμών, οικονομίας δηλαδή η μια σωστή δημοκρατική λύση του κυπριακού προβλήματος είναι ακόμα μπροστά μας.

Σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να υπάρξουν εξειδικευμένοι ρόλοι, εξειδικευμένες ευθύνες και η στράτευση του συνόλου των ζωντανών δυνάμεων της κυπριακής κοινωνίας».

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Κερύνειας κ. Γλαύκος Καριόλου ανάφερε: «Θέλω να εκφράσω την ευχαρίστηση για την κατανόηση που επέδειξε ο κ. Ομήρου σε δυο τομείς που μας ανησυχούν. Ο πρώτος τομέας είναι σχετικά με την ανυπαρξία νομοθεσίας όσον αφορά πώληση πατρίδας στην Τουρκία μέσω της ούτω καλούμενης επιτροπής αποζημιώσεων και είχαμε την αμέριστη υποστήριξη του Προέδρου και την κατανόηση του. Δεύτερος τομέας ήταν όσον αφορά την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στον κοινό στόχο που είναι η απελευθέρωση από τα τουρκικά στρατεύματα και τους εποίκους και η επιστροφή των Κερυνειωτών πίσω στην επαρχία της Κερύνειας. Αυτός ο στόχος απαιτεί στρατηγικές σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή κράτους, Βουλής, κομμάτων, οργανώσεων ακόμα και το ίδιο το άτομο και η οικογένεια θα πρέπει να καθοδηγηθεί, έτσι ώστε όλοι οι κωπηλάτες να τραβούν κουπί προς τον ίδιο φάρο».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Πρόεδρος της Βουλής επίσης δήλωσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως η τελευταία απόφαση του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία έχει διασαφηνίσει, διότι πλανιόταν μια σύγχυση, ότι τα ατομικά δικαιώματα, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος επί της ακίνητης περιουσίας, είναι αναπαλλοτρίωτα. Αυτή η απόφαση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως και πάντα.

Η Βουλή, κατέληξε, είναι έτοιμη σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία και την νομική υπηρεσία να υιοθετήσει οποιαδήποτε νομικά μέτρα τα οποία θα τελεσφορήσουν, βέβαια. Γιατί στόχος δεν είναι απλώς να ψηφιστεί μια νομοθεσία αλλά να ψηφιστεί μια νομοθεσία αποτελεσματική όχι ατελέσφορος. Αυτή η ετοιμότητα της Βουλής έχει διατυπωθεί κατ’ επανάληψη.

Κληθείς ο κ. Καριόλου να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με την πώληση περιουσίας του Δήμου Κερύνειας είπε: «Οι τρεις Δήμοι και οι κοινότητες της Κερύνειας έχουν υποβάλει μνημόνιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσον αφορά το θέμα του πως σταματούμε την πώληση πατρίδας στην Τουρκία. Θέλω να πω ότι δεν πωλεί κάποιος άλλος, αλλά εμείς, οπότε έγκειται και σε εμάς να σταματήσουμε να πωλούμε. Ήδη οι ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά ζητούν να δημιουργηθεί μια επιτροπή η οποία να μαζεύει αυτά τα ονόματα των ατόμων που είναι σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση και ζητούν να πουλήσουν ώστε να στηριχθούν οικονομικά, να έχουν την ευκαιρία να αγοράζουν αυτοί. Έτσι αν κάποιος αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρά οικονομικά προβλήματα θα μπορεί να πωλεί την περιουσία του είτε στην Κυπριακή Δημοκρατία, είτε στην Εκκλησία της Κύπρου, είτε στην ομογένεια».

---------------------