22/7/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της ΠΟΒΕΚ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε
 αντιπροσωπεία της ΠΟΒΕΚ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ), η οποία του επέδωσε υπόμνημα στο οποίο εκφράζει τη διαφωνία της για το θέμα της επέκτασης των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων και ζητά τον τερματισμό των σχετικών διαταγμάτων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ κ. Στέφανος Κουρσάρης δήλωσε: «Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μοναδικό θέμα αυτό των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων και των διαταγμάτων που ισχύουν από τον Ιούνιο του 2013, με βάση τα οποία έχουν φιλελευθεροποιηθεί / καταργηθεί τα ωράρια των καταστημάτων. Εμείς οι εμπλεκόμενοι φορείς, σύνδεσμοι και οργανώσεις, με ομόφωνη τοποθέτηση ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σταματήσει την πολιτική των διαταγμάτων και να επανέλθουμε στις πρόνοιες της νομοθεσίας του 2006. Έχουμε θέσει τα επιχειρήματά μας αναφορικά με τις αρνητικές συνέπειες που έχουν αυτά τα ωράρια στην τεράστια πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και από την αντίθετη πλευρά, ότι αποβαίνουν προς όφελος μιας δεκάδας πολύ-επιχειρήσεων και αλυσίδων υπεραγορών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δείξει ευαισθησία και κατανόηση στο όλο θέμα. Όπως μας έχει δηλώσει θα συζητήσει το θέμα με την αρμόδια Υπουργό Εργασίας αναμένοντας τον Σεπτέμβριο να δοθεί μια ριζική λύση στο πρόβλημα το οποίο οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Όπως χαρακτηριστικά έχει λεχθεί και από τους εκπροσώπους των συνδέσμων, ειδικά η Κυριακή είναι μια ταφόπλακα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Κληθείς να δώσει στοιχεία για τις επιχειρήσεις που έχουν τερματίσει τις δραστηριότητές τους με βάση τα νέα δεδομένα, ο κ. Κουρσάρης είπε: «Ο μέσος όρος κλεισίματος των διαφόρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων είναι γύρω στο 30% των επιχειρήσεων που ήδη έχει βάλει λουκέτο. Εκείνο που γνωρίζουμε   και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επέκταση των ωραρίων από τον Ιούνιο του 2013 είναι ότι ο τζίρος του λιανικού εμπορίου μετατοπίζεται προς μια δεκάδα πολύ-επιχειρήσεων και αλυσίδων υπεραγορών. Ενώ, από την άλλη, οι υπόλοιπες 62.000 επιχειρήσεις υποφέρουν και υποκλέπτει τον τζίρο τους αυτή η μικρή μειοψηφία. Με βάση στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας παρατηρείται το φαινόμενο της κάθετης μείωσης των μικρών, μεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων, ενώ από την άλλη, ενώ το 2005 είχαμε 72 ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούσαν πέραν των 250 απασχολουμένων, το 2014 αυτές οι επιχειρήσεις έχουν γίνει 87. Δηλαδή έχουν αυξηθεί οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν αφαιμάξει τον τζίρο της αγοράς και παρουσιάζουν και κέρδη, ενώ η τεράστια πλειοψηφία, το υπόλοιπο 99% των επιχειρήσεων, βρίσκονται στον αναπνευστήρα».

Ερωτηθείς αν θα επιχειρήσουν εκ νέου συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ είπε:   «Αυτή η σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας έχει δώσει την αίσθηση ότι μας άκουσε με κατανόηση και ευαισθησία και ότι θα διαβουλευθεί και με το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και με την αρμόδια Υπουργό ούτως ώστε μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να υπάρξει επίλυση του θέματος. Αν όχι τότε δεν μας παραμένει άλλη διέξοδος από του να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας εν ζωή».

Κληθείς στη συνέχεια να διευκρινίσει κατά πόσον αυτό σημαίνει απεργιακά μέτρα, είπε:   «Δεν είναι η ώρα τώρα, μετά από μια εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβούμε σε δηλώσεις που μπορεί να δυναμιτίσουν. Επαναλαμβάνω, το κλίμα ήταν αρκετά καλό με κατανόηση από τον Πρόεδρο και αναμένουμε αυτή η κατανόηση να μετουσιωθεί σε πράξεις».