22/7/14

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με την Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
με την Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του την Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο αξιωματούχοι προέβηκαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε τα εξής: «Δεχθήκαμε σήμερα με πολλή χαρά την κα Κόλλια η οποία εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων αλλά και το σύνολο των εν τη Βουλή ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Ήρθε στην Κύπρο για να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για τις θλιβερές επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Να αναφέρω ότι η Βουλή των Ελλήνων μόνιμα βρίσκεται σε συμπαράταξη με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ευρύτερα με τον κυπριακό λαό, με την Κυπριακή Δημοκρατία και διαδηλώνει με σταθερότητα, συνέπεια και διαχρονικότητα την πλήρη στήριξη του αγώνα του κυπριακού λαού για τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας.

Είμαστε σε μια φάση του Κυπριακού προβλήματος, 40 χρόνια μετά το διπλό έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού με συνέχιση των προσπαθειών από τη δική μας πλευρά για να υπάρξει λύτρωση από τα δεινά αυτής της συνεχιζόμενης τραγωδίας. Δυστυχώς, η διαπίστωσή μας είναι ότι η τουρκική στρεψοδικία και αδιαλλαξία συνεχίζονται, δεν φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης ούτε στις βρισκόμενες σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, αλλά η επιμονή της δικής μας πλευράς παραμένει αμετακίνητη. Δεν θα δεχθούμε λύση η οποία δεν θα τερματίζει την κατοχή, λύση η οποία δεν θα επανενώνει τον λαό, τον χώρο, τους θεσμούς την οικονομία, και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Σε αυτή τη γραμμή παραμένουμε αμετακίνητοι και αταλάντευτοι.
Θέλω να δηλώσω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Βουλή των Ελλήνων, όπως επαναβεβαιώνει η Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θα παραμείνουμε σταθερά σε πλήρη σύζευξη δυνάμεων και στην κοινοβουλευτική διπλωματία και στις παρεμβάσεις μας στον διεθνή κοινοβουλευτικό χώρο μέχρι την τελική δικαίωση. Αλώστε ο τουρκικός επεκτατισμός δεν απειλεί μόνο την Κύπρο, αλλά και το Αιγαίο, την Θράκη, τα νησιά. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει ένα αδιάσπαστο εθνικό μέτωπο αντιμετώπισης των κινδύνων».

Με τη σειρά της η κα Κόλλια – Τσαρουχά είπε: «Παρευρέθηκα με συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης των μαύρων επετείων του 1974, ως εκπρόσωπος της ελληνικής Βουλής εκπροσωπώντας όλα τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, όλα τα κόμματα. Η Κύπρος θεωρούμε ότι είναι ένα κομμάτι του εθνικού χώρου, με βέβαια τη δική της πολιτειακή οντότητα, με τα προβλήματα τα οποία γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζει εδώ και 40 χρόνια, με προβλήματα που αντιμετωπίζει πρόσφατα με την οικονομική κρίση στην Κύπρο, όπως ακριβώς και στη Ελλάδα. Επαναβεβαιώνω ως εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου και όλου του ελληνικού λαού τη στήριξή μας στον δίκαιο αγώνα, στα δίκαια αιτήματα των Κυπρίων αδελφών και βέβαια ό,τι χρειαστεί και οτιδήποτε αποφασίσει ο κυπριακός λαός, πάντα βέβαια, μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και του εθνικού δικαίου, θα είμαστε δίπλα σας, δίπλα στους Κυπρίους αδελφούς, πάντα με το βλέμμα στραμμένο σε μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο ανεξάρτητη, μια Κύπρο η οποία θα δίνει τα φώτα της ως ένα κομμάτι του ελληνισμού στην οικουμένη όπως έχει κάνει εδώ και χιλιάδες χρόνια».

------------------------