22/7/14

Ο Υπουργός Άμυνας παρέλαβε τα αποτελέσματα των εξετάσεων των υποψηφίων βαθμοφόρων 2014 Β΄ΕΣΣΟ

Ο Υπουργός Άμυνας παρέλαβε τα αποτελέσματα των εξετάσεων
των υποψηφίων βαθμοφόρων 2014 Β΄ΕΣΣΟ


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης παρέλαβε σήμερα από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Μάριο Μαυρονικόλα τον ονομαστικό κατάλογο, κατά σειρά επιτυχίας, των εφέδρων αξιωματικών και υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, τάξης 2014 Β΄ΕΣΣΟ, στην παρουσία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Γιώργου Βαρνάβα και μελών της Επιτροπής, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση και εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Υπουργός Άμυνας παραλαμβάνοντας τα αποτελέσματα είπε:

«Η διαδικασία παράδοσης των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για τους υποψήφιους βαθμοφόρους της 2014 Β΄ΕΣΣΟ αποτελεί το επιστέγασμα μιας αδιάβλητης διαδικασίας που στηρίχτηκε σε απόλυτα αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια.

Θα ήθελα να συγχαρώ καταρχάς όλους τους επιτυχόντες αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό επιλογής. Όλοι οι κληρωτοί θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν προς την πατρίδα, ανεξάρτητα από την όποια θέση τελικά θα κληθούν να υπηρετήσουν.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που αναλαμβάνουν κάθε χρόνο την ευθύνη για τη διόρθωση των γραπτών εξετάσεων και τον καταρτισμό του καταλόγου επιτυχόντων.

Για πρώτη φορά φέτος, προκειμένου να επισπευθεί η πληροφόρηση και να υπάρξει άμεση ενημέρωση των ενδιαφερομένων, έχουν δοθεί οδηγίες ούτως ώστε τα αποτελέσματα να διαβιβαστούν ηλεκτρονικά αμέσως μετά τη λήξη της τελετής αυτής προς τις διοικήσεις των ΚΕΝ αλλά και να αναρτηθούν στο διαδίκτυο προκειμένου να υπάρξει άμεση ενημέρωση των ενδιαφερομένων κληρωτών και των οικογενειών τους.

Αντίτυπο του καταλόγου των αποτελεσμάτων παραδίδεται, όπως κάθε χρόνο, και στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας και τους Βουλευτές για την πραγματικά ειλικρινή και στενή συνεργασία.

Η προσπάθεια που καταβάλλουμε, ειδικά αυτές τις μέρες, προκειμένου να εμπεδώσουμε ένα κλίμα αξιοκρατίας και ισονομίας στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς είναι μια κοινή προσπάθεια.

Έχουμε υποχρέωση να πείσουμε τους πολίτες, οι οποίοι δικαιολογημένα παραμένουν δύσπιστοι και καχύποπτοι. Να τους πείσουμε ότι εννοούμε αυτά που λέμε. Ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία παρέμβαση και από κανένα προκειμένου να ευνοηθεί ο οποιοσδήποτε. Οι διαδικασίες είναι, επαναλαμβάνω, αδιάβλητες και αντικειμενικές. Πρέπει με συνέπεια και επιμονή να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη να καλλιεργήσουμε μια δημοκρατική κουλτούρα που θα προάγει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και στις διαδικασίες. Αυτό συνιστά μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Για άλλη μια φορά επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας και το ΓΕΕΦ για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και να συγχαρώ ξανά τους επιτυχόντες υποψήφιους δόκιμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς».

Παραδίδοντας τα αποτελέσματα, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσίασε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και επιβεβαίωσε για την αδιαβλητότητά της. «Μπορούν όλοι να είναι ήσυχοι ότι οι εξετάσεις έγιναν, και τα γραπτά διορθώθηκαν, μέσα σε μια διαδικασία εντελώς αδιάβλητη» είπε. Ανέφερε ότι οι εξετάσεις περιλάμβαναν τρεις δοκιμασίες: έκθεση ιδεών, η οποία έγινε και διορθώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και τα δοκίμια της λεκτικής και μη λεκτικής (συλλογιστικής) ικανότητας, τα οποία έγιναν και διορθώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι οι βαθμοί όλων των υποψηφίων έτυχαν στατιστικής επεξεργασίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο έχει καταρτίσει τους τελικούς καταλόγους σε δυο μορφές (αλφαβητική και κατά σειρά επιτυχίας).

«Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω, εκ μέρους του Πανεπιστήμιου Κύπρου, το Υπουργείο Άμυνας και την πολιτεία γενικότερα που εμπιστεύονται αυτό το πολύ κρίσιμο έργο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου νιώθει τιμή που έχει την ευκαιρία να συνεισφέρει στην εμπέδωση της αξιοκρατίας μέσα από το έργο που προσφέρει κάθε χρόνο», κατέληξε ο Αντιπρύτανης.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας εξέφρασε εκ μέρους της Επιτροπής τις ευχαριστίες του προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας που συνέβαλαν σε ένα κοινό στόχο. «Ο κοινός στόχος είναι να περάσουμε το μήνυμα στους πολίτες αυτού του τόπου ότι υπάρχουν συστήματα στα οποία μπορούν να βασίζονται και τα οποία μπορούν να λειτουργούν αξιοκρατικά», είπε.

Πρόσθεσε πως «είναι πολύ καλά γνωστό ότι διαχρονικά υπάρχει στον Κύπριο πολίτη η καχυποψία ότι οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις μπορούν να τον βοηθήσουν. Θα πρέπει να προσπαθούμε από κοινού να περάσουμε τα μηνύματα αυτά στον κόσμο ότι πλέον τα συστήματα δεν επιδέχονται οποιασδήποτε παρέμβασης».

Ως Επιτροπή Άμυνας, συνέχισε, «το έχουμε αποδείξει και στις επισκέψεις μας τις οποίες είχαμε μέχρι τώρα σε δυο Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Έχουμε περάσει και έχουμε ξεκάθαρα αναφέρει στους νεοσύλλεκτους ότι το σύστημα επιλογής δοκίμων και υπαξιωματικών είναι ένα σύστημα αδιάβλητο που περνά από τις διαδικασίες του Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Κύπρου».

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Άμυνας τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστούν πλήρως και με τον ίδιο προσωπικά και με το Υπουργείο Άμυνας, ώστε να περάσουν αυτά τα μηνύματα στον κυπριακό λαό. «Γιατί εάν τουλάχιστον εμείς ως πολιτικοί αυτή τη στιγμή ζούμε εν μέρει την απαξίωση από τον κυπριακό λαό, είναι και στα δικά μας τα χέρια να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη μέσω τέτοιου είδους συστημάτων, τα οποία στην πραγματικότητα να εμπεδώνουν την αξιοκρατία μέσα στον λαό», είπε κλείνοντας ο κ. Βαρνάβα.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι βαθμοφόροι που παρακάθισαν στις εξετάσεις ήταν 1.002 διεκδικώντας 753 θέσεις εφέδρων αξιωματικών και υπαξιωματικών (153 θέσεις υποψήφιων εφέδρων αξιωματικών, 360 θέσεις λοχίων και 240 θέσεις δεκανέων).

--------------------