25/6/14

Ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών αναφορικά με την πιθανή απόπειρα “αεροπειρατείας”, του αεροσκάφους της εταιρείας Ryan Air

Με αφορμή δηλώσεις σε ΜΜΕ σε σχέση με το επεισόδιο/συμβάν πιθανής απόπειρας “αεροπειρατείας”, του αεροσκάφους της εταιρείας Ryan Air, το οποίο εκτελούσε την πτήση Θεσσαλονίκη – Πάφος, το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να ενημερώσει για τα ακόλουθα:


(α) Η Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα ενημερώθηκε για το συμβάν από τα ΜΜΕ την επομένη, στις 24 Ιουνίου 2014. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η Πρεσβεία (ή το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου) δεν είχε λάβει οποιαδήποτε επίσημη ή άλλη ενημέρωση.

(β) Η Πρεσβεία επικοινώνησε άμεσα με Αρχές του Αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” για επιβεβαίωση των πληροφοριών και ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες του επεισοδίου. Πληροφορήθηκε ότι οι 167 επιβάτες, στην πλειονότητα τους Κύπριοι, είχαν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία και ότι δεν είχε καταγραφεί κάποιο άλλο περιστατικό (υγείας ή άλλης προξενικής φύσης θέμα) το όποιο θα έχριζε παρέμβασης της Πρεσβείας.

(γ) Η Πρεσβεία, και σε συνέχεια το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, προσπάθησαν να έλθουν σε επικοινωνία με εκπροσώπους της εταιρείας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό δεν κατέστη δυνατό, αφού η εταιρεία δεν διαθέτει γραφεία στην Ελλάδα και την Κύπρο.

(δ) Επισημαίνεται ότι ουδείς Κύπριος επιβάτης επικοινώνησε με την Πρεσβεία μας ή τα Τμήματα Προξενικών Υποθέσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ή με τον Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου, για να αναφέρει οτιδήποτε για το συμβάν ή να ζητήσει προξενική αρωγή.

(ε) Η Πρεσβεία επικοινώνησε με το ξενοδοχείο όπου διανυκτέρευσαν Κύπριοι επιβάτες, ωστόσο η Διεύθυνση του εν λόγω ξενοδοχείου, επικαλούμενη την προστασία των προσωπικών δεδομένων, δεν παρέσχε τα στοιχεία επικοινωνίας των επιβατών. Κοινοποίησε ωστόσο στους συμπολίτες μας, μετά από προτροπή της Πρεσβείας, τα στοιχεία επικοινωνίας της Διπλωματικής Αποστολής και του Προξένου.

(στ) Από συνομιλία της Πρεσβείας με τους Κύπριους επιβάτες διαπιστώθηκε ότι όλοι, παρά την ψυχολογική και φυσική τους ταλαιπωρία, ήταν καλά στην υγεία τους, δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα σίτισης και δεν εξέφρασαν την ανάγκη παροχής οποιασδήποτε προξενικής αρωγής από την Πρεσβεία. Τα παράπονα τους επικεντρώθηκαν στην έλλειψη ενημέρωσης από την αεροπορική εταιρεία για την ακριβή ώρα αναχώρησης τους για Κύπρο. Η Πρεσβεία εξέφρασε την άμεση ετοιμότητα της να παράσχει τη δέουσα αρωγή στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.

(ζ) Η Πρεσβεία, μετά από σχετική επικοινωνία με το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών, ενημερώθηκε ότι, το ίδιο βράδυ (19:40, 24/6/2014), η υπεύθυνη αεροπορική εταιρεία είχε διευθετήσει την μεταφορά των Κύπριων συμπολιτών μας στην Κύπρο (Ryan Air 5699, Αθήνα-Πάφος).

Τόσο η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Αθήνα, όσο και το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζουν να παρακολουθούν την υπόθεση και είναι σε θέση να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια προς τους Κύπριους συμπολίτες μας.