19/6/14

O Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών

O Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε
σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών


O Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος συμμετείχε, σήμερα, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών με κύριο θέμα τη διαμαρτυρία αναγνωρισμένων προσφύγων για το θέμα της απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας. Με την ίδια ευκαιρία, συζητήθηκε ευρύτερα και το θέμα των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Κύπρο, με βάση και τη Σύμβαση της Γενεύης, καθώς και η ελεύθερη διακίνηση και εργασία τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται απόλυτα τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Επανέλαβε δε ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στη Δημοκρατία έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως οι Κύπριοι πολίτες, εκτός από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και τη διακίνηση στα κατεχόμενα (δεδομένου ότι εκεί δεν ασκεί έλεγχο η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας που τους παραχώρησε προστασία). Σε αυτά τα δικαιώματα περιλαμβάνεται η ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στο δημόσιο βοήθημα / επιδόματα που δικαιούνται οι πολίτες της Δημοκρατίας.

Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να πάρουν διαβατήριο που εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία δυνάμει της Σύμβασης της Γενεύης, με το οποίο μπορούν να ταξιδέψουν ανά το παγκόσμιο και μάλιστα χωρίς θεώρηση στα λοιπά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό μπορούν να διαμείνουν σε άλλο κράτος μέλος άνευ οποιασδήποτε περαιτέρω διατύπωσης μέχρι τρεις μήνες. Σε περίπτωση που επιθυμούν να παραμείνουν περισσότερο, θα πρέπει να εξασφαλίσουν την άδεια του κράτους στο οποίο έχουν μεταβεί. Αν τέτοια αίτησή τους απορριφθεί, τότε έχουν δικαίωμα επανεισόδου στη Δημοκρατία άνευ όρων.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα των διαμαρτυρόμενων αναγνωρισμένων προσφύγων, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι εξετάστηκαν πρόσφατα κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις που υπέβαλαν πέντε αναγνωρισμένοι πρόσφυγες για πολιτογράφηση. Εγκρίθηκε η μία από αυτές και απορρίφθηκαν οι υπόλοιπες τέσσερις, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στη διαδικασία της επανεξέτασης κατόπιν παραστάσεων του ενδιαφερόμενου.
Κατόπιν συζήτησης, και λόγω του ότι όλοι οι απορριφθέντες αιτητές απέστειλαν τελικά επιστολή στον Υπουργό για επανεξέταση του αιτήματός τους, ο κ. Χάσικος έδωσε οδηγίες στην αρμόδια Υπηρεσία να δοθούν τελεσίδικες αποφάσεις στους ενδιαφερόμενους, με βάση πάντα τα όσα προνοούνται από τον Νόμο, εντός μίας εβδομάδας.

Τέλος, σημειώνεται ότι ομάδα αναγνωρισμένων προσφύγων όπως και μη κυβερνητικές οργανώσεις παρέστησαν στην εν λόγω συνεδρία. Ο κ. Υπουργός ανέφερε, μετά τις παρεμβάσεις ενός εκάστου, ότι αυτό το γεγονός, της παρουσίας δηλαδή των άμεσα ενδιαφερόμενων αναγνωρισμένων προσφύγων σε συνεδρία της Βουλής, όπου όλοι πήραν ξεχωριστά τον λόγο και άσκησαν κριτική στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ενδεικτικό της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας που επικρατεί στη χώρα μας.

_______________