25/6/14

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ
για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης


Σε απάντηση σημερινών δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα σε σχέση με αναφορές του για δήθεν μονομερή διαδικασία που ακολουθήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

«Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, και η οποία ξεκίνησε εδώ και έναν περίπου χρόνο, κάθε άλλο παρά μονομερής υπήρξε. Τόσο ο ίδιος ο Υπουργός όσο και οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες έχουν συναντήσει ουκ ολίγες φορές όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Ένωση Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων, κόμματα), στο πλαίσιο της λειτουργίας της Μεικτής Επιτροπής Υπουργείου Εσωτερικών, Ένωσης Δήμων και κομμάτων αλλά και κατ’ ιδίαν, για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων. Χάριν παραδείγματος αναφέρεται ότι με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον ίδιο τον κ. Άντρο Κυπριανού, υπήρξαν τουλάχιστον δύο κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Υπουργό, μία στο Υπουργείο Εσωτερικών και μία στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, πέραν της συμμετοχής του ΑΚΕΛ στην προαναφερθείσα Μεικτή Επιτροπή.

Όλοι συμφωνήσαμε πως ο κόμπος έφτασε στο κτένι και πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν πάει άλλο. Ο διάλογος θα συνεχιστεί. Ήδη έχουμε διευθετήσει νέα συνεδρία της Μεικτής Επιτροπής με τη συμμετοχή της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων καθώς, επίσης, και των κομμάτων, για την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Ιουνίου, στις 12 μ., στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι θέμα όλων και μόνο με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο της αλλαγής. Απαιτείται σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα για διάρρηξη κατεστημένων και παγιωμένων αντιλήψεων σε ό,τι έχει να κάνει με το καλώς νοούμενο συμφέρον του φορολογούμενου πολίτη, που είναι η μόνιμη έγνοια και υποχρέωσή μας. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η παροχή καλύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Τέλος, υπενθυμίζουμε πως ο Υπουργός Εσωτερικών σε όλες του τις συναντήσεις έθετε το θέμα της δημιουργίας δευτεροβάθμιου οργάνου τοπικής αυτοδιοίκησης, που ήταν πάντα στο τραπέζι, εφόσον μαζί αποφασίσαμε και απορρίψαμε την αρχική πρόταση των Βρετανών εμπειρογνωμόνων για δραστική μείωση των δήμων και κοινοτήτων.

Προσδοκούμε στη συνέχιση του διαλόγου με ανοικτό και εποικοδομητικό πνεύμα για μια πραγματική και ουσιαστική αποκέντρωση εξουσιών που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου τοπικής αυτοδιοίκησης, νοουμένου ότι θα επιδείξουμε, άπαντες, την απαιτούμενη τόλμη, με μοναδικό γνώμονα και κριτήριο το όφελος που θα αποκομίσει ο πολίτης μέσα από μια τέτοια εξέλιξη».

_______________