25/6/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή στην τελετή βράβευσης του Ζ’ Παγκύπριου Διαγωνισμού Μαθητικών Εφημερίδων

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή στην τελετή βράβευσης
του Ζ’ Παγκύπριου Διαγωνισμού Μαθητικών Εφημερίδων


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ απόψε στην τελετή βράβευσης των μαθητικών εφημερίδων που διακρίθηκαν στον Ζ’ Παγκύπριο Διαγωνισμό Μαθητικών Εφημερίδων.

Στον φετινό διαγωνισμό που διοργανώθηκε, όπως όλοι, από την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, έλαβαν μέρος 23 σχολεία: Γυμνάσια, λύκεια, εσπερινά και τεχνικές σχολές. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές έτσι και τώρα, θα απονεμηθούν τρία βραβεία και τρεις έπαινοι για τα γυμνάσια και ισάριθμοι για τα λύκεια.

Χρόνο με τον χρόνο τα σχολεία μας αγκαλιάζουν με μεγαλύτερη θέρμη τον διαγωνισμό παρουσιάζοντας ολοένα και πιο ποιοτικές εργασίες. Η ποικιλία και ο πλούτος των θεμάτων εντυπωσιάζουν τον αναγνώστη όπως και η ευαισθησία, η ωριμότητα και η υπευθυνότητα που επιδεικνύουν οι μαθητές μας. Στην πλειοψηφία τους οι μαθητές, ως μικροί δημοσιογράφοι, αποτυπώνουν με ανεξάντλητη δημιουργικότητα, φαντασία και νεανική ζωντάνια, σε σωστό νεοελληνικό λόγο, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Πηγές έμπνευσής τους το σχολικό περιβάλλον, η τοπική κοινότητα και η ευρύτερη κοινωνία καθώς και η πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Κύπρου. Δεν απουσιάζουν ακόμα θέματα ευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Οι θέσεις και οι προβληματισμοί των παιδιών αποτυπώνονται σε άρθρα, έρευνες, συνεντεύξεις, σχόλια, φωτογραφίες και γελοιογραφίες, άλλοτε διατυπωμένοι με σοβαρότητα και κριτική διάθεση και άλλοτε με χιούμορ. Το υλικό αναφέρεται σε θέματα κοινωνικά και οικονομικά όπως η οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας, θέματα παιδείας, οικολογίας, διατροφής, ιατρικής, αθλητισμού και πολιτισμού.

Εμφανής είναι η ανησυχία των παιδιών για το μέλλον της πατρίδας και το δικό τους, δεν φτάνουν όμως στην απαισιοδοξία. Οι νέοι μας δεν είναι ούτε αδιάφοροι ούτε παράλογοι ούτε ανεύθυνοι όπως ίσως κάποιοι πιστεύουν. Μας έχουν αποδείξει μέσα από τις σελίδες αυτές πως είναι ενεργοί, συνεργάσιμοι, υπεύθυνοι και προγραμματισμένοι, και πως αξίζει να τους εμπιστευόμαστε και να εναποθέτουμε σε αυτούς τις ελπίδες και τα όνειρά μας για ένα καλύτερο αύριο.

Εκφράζω, λοιπόν, τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλα τα σχολεία που έλαβαν μέρος, στους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και στους εκπαιδευτικούς που τους καθοδήγησαν και δούλεψαν μαζί τους. Το κέρδος που αποκόμισαν από τη συμμετοχή και μόνο στον διαγωνισμό ήταν μεγάλο για όλα τα παιδιά έστω και αν δεν έτυχαν οποιασδήποτε διάκρισης.

Τέλος, επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» για την πρωτοβουλία της καθιέρωσης του θεσμού αυτού, καθώς επίσης και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο το οποίο χορηγεί τα βραβεία. Η συμβολή τους στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων και των συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν τον δημοκρατικό πολίτη είναι σημαντική.

_______________