23/6/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου σε εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου σε εκδήλωση
με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων


Κυρίες και Κύριοι,

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης με θέμα «H νέα γενιά συμβάλλει στην πολυπολιτισμική κοινωνία», η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων και στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κυπριακού κοινού για θέματα που αφορούν τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιθυμώ, επίσης, να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρόσκλησή τους και για την ευκαιρία που μου δίνουν να μιλήσω για το σημαντικό αυτό ζήτημα, που αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας μας και επιβάλλεται να ευαισθητοποιήσει όλους μας.

Στην περσινή μου ομιλία είχα αναφέρει ότι ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται μέρα με τη μέρα, και ότι ήταν δυσάρεστο το γεγονός η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων να «γιορτάζεται» σε αυτό το δυσμενές κλίμα. Δυστυχώς αυτή η επισήμανση, ισχύει και φέτος.

Η νέα παγκόσμια τάξη και οι συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις, δημιουργούν ένα νέο διεθνές και συνάμα ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η μαζική μετακίνηση πληθυσμών μακριά από την πατρίδα τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, νέες ευκαιρίες στη ζωή και ασφάλεια. Βασική αρχή της Δημοκρατίας είναι η παροχή προστασίας στα άτομα που την έχουν πραγματικά ανάγκη, διασφαλίζοντας ότι κανένας άνθρωπος δεν θα επιστρέψει σε χώρα απ’ όπου έχει διωχθεί ή όπου υπάρχει βάσιμος φόβος δίωξης του.

Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της εγγύτητας της με την ταραχώδη περιοχή της Μέσης Ανατολής, βιώνει καθημερινά τις συνέπειες του πολέμου, εφόσον είναι χώρα πρώτου σταθμού για ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από τις χώρες τους είτε λόγω φόβου δίωξης, είτε προς αναζήτηση ασφάλειας, είτε ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης.

Τα μέτρα που λαμβάνονται με στόχο την υιοθέτηση μιας δίκαιης, γρήγορης και αποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου αποσκοπούν στην παροχή προστασίας στους ανθρώπους αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Επιπρόσθετα, οι γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες, καθώς, επίσης, και η δίκαιη μεταχείριση των αιτήσεων, διασφαλίζουν αυτό που είπα προηγουμένως. Ότι, δηλαδή, κανένας άνθρωπος δεν θα επιστρέψει σε χώρα όπου έχει διωχθεί ή υπάρχει βάσιμος φόβος δίωξης του ή κινδυνεύει λόγω της αδιάκριτης βίας που επικρατεί στη χώρα του.

Οι προκλήσεις, ωστόσο, που προκύπτουν, μεγεθύνονται ακόμα περισσότερο λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης που δημιουργήθηκε από την τουρκική εισβολή και έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ελέγχου ολόκληρης της επικράτειας της Κύπρου, περιλαμβανομένων των βορείων θαλάσσιων συνόρων της, τα οποία αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, δεν μπορεί να αγνοείται η παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία που επικρατεί στην Κύπρο.

Παρά τις όποιες προκλήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένοντας αφοσιωμένη απέναντι στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, θέτει την κοινωνική ενσωμάτωση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και την παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής ως μία εκ των προτεραιοτήτων της. Επίσης, προωθεί διαχρονικά, μέσω των Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την επαγγελματική κατάρτιση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα των νέων, μέσα από προγράμματα που αρχίζουν από τα παιδιά του δημοτικού. Επιπλέον, στο παρόν στάδιο, προωθείται η επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου και η περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται εκεί.

Πρέπει να τονίσω ότι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών και διεθνών της υποχρεώσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρως εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως και με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς επίσης και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας.

Μετά τη νομοθετική ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, τον περασμένο Ιούνιο, το οποίο υπήρξε και βασική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε τη νομοθετική αναπροσαρμογή του περί Προσφύγων Νόμου, προκειμένου να εναρμονιστεί πλήρως και έγκαιρα με τις αναδιατυπωμένες οδηγίες στο θέμα της αναγνώρισης, των διαδικασιών και της υποδοχής.

Θέση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι με την εφαρμογή του Κοινού Συστήματος Ασύλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί να ανταποκριθεί πραγματικά στην ανάγκη για ένα κοινό χώρο προστασίας και αλληλεγγύης, ο οποίος θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται πλήρως και αποτελεσματικά στην παροχή διεθνούς προστασίας σε όσους την έχουν ανάγκη και θα αντιμετωπίζει τις καταχρήσεις στα συστήματα ασύλου. Περαιτέρω, θα στηρίζει πιο έμπρακτα κράτη μέλη όπως η Κύπρος, τα οποία δέχονται ιδιαίτερες και συστηματικές πιέσεις.

Η εφαρμογή του Κοινού Συστήματος Ασύλου επιβάλλεται να συνοδεύεται με την πρακτική εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής ευθυνών και βαρών μεταξύ των κρατών μελών, έτσι ώστε να μειωθούν οι σημαντικές αποκλίσεις στα οικονομικά, διοικητικά και δημογραφικά βάρη που επωμίζονται. Στο σημείο αυτό επιθυμώ να τονίσω ξανά ότι, η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος το τελευταίο διάστημα, απαιτεί την κατανόηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, στο γεγονός ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει επιπρόσθετους αριθμούς αιτητών ασύλου και δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

Είναι πεποίθηση μου ότι στα πλαίσια του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου στο οποίο εντάσσεται η δίκαιη κατανομή βαρών, η Κύπρος νομιμοποιείται να λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη αυξημένη οικονομική βοήθεια. Πέραν αυτού, το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου θα πρέπει να στοχεύει στην εφαρμογή προγραμμάτων εσωτερικής ανακατανομής αιτητών ασύλου και δικαιούχων διεθνούς προστασίας από την Κύπρο προς άλλα κράτη μέλη, τα οποία στο παρόν στάδιο είναι σε μια εντελώς πιλοτική και εθελοντική βάση και, κατά συνέπεια, μη αποτελεσματικά. Παρά τη δυσχερή σημερινή οικονομική συγκυρία στη χώρα μας, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, της εργασίας και της προστασίας των ευάλωτων ομάδων, πάντα με σεβασμό στις αξίες του ανθρωπισμού αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το ίδιο ισχύει και στο θέμα της ορθής, αποτελεσματικής και δίκαιης παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής.

Η Κύπρος, υπήρξε ιστορικά σταυροδρόμι πολιτισμών και προσέφερε γόνιμο έδαφος στην άνθιση κοινοτήτων όπως είναι οι Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, οι οποίοι είναι σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, κάτι που σε σχέση με το θέμα της σημερινής εκδήλωσης αποτελεί ακόμα μια απόδειξη ότι στην Κύπρο έχει εμπεδωθεί η κουλτούρα της πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμη μια φορά όλους όσοι συμμετείχαν στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια, η οποία προωθεί τις αξίες της πολυπολιτισμικότητας και της ανεκτικότητας, σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης και μεγάλων προκλήσεων.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
__________

Σημ: Την ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών διάβασε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Μάκης Πολυδώρου.