25/6/14

Ανακοίνωση ΚΟΑΠ


Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Κουγιάλη στο ραδιοσταθμό SuperSport FM στις 25 Ιουνίου 2015 στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Η Κύπρος σήμερα», σχετικά με το μέλλον του ΚΟΑΠ και το κόστος λειτουργίας του και προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:



Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2014 ανέρχεται στα €10 εκ. και όχι σε €12εκ. όπως δηλώθηκε από τον Υπουργό.
Σε ότι αφορά το μέλλον του Οργανισμού, είναι γνωστό ότι ο ΚΟΑΠ ιδρύθηκε το 2003 ως ανεξάρτητος οργανισμός, μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Συγκεκριμένα, ο νόμος του προνοεί ότι είναι ανεξάρτητος και δεν υπάγεται σε οποιοδήποτε Υπουργείο ή Τμήμα της Κυβέρνησης.
Ο Οργανισμός λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια με μεγάλη επιτυχία, όπως ανέφερε και ο Υπουργός, εφαρμόζοντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετώντας τον αγροτικό κόσμο της Κύπρου άμεσα και αποτελεσματικά.
Στο αρχικό στάδιο της λειτουργίας του και λόγω της καθυστέρησης ίδρυσης του αρκετά από τα μέτρα, σχέδια και καθεστώτα επιδότησης που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΚΟΑΠ, δόθηκαν σε αναδόχους οι οποίοι διέθεταν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και λειτουργούσαν για λογαριασμό του Οργανισμού. Τόσο ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας όσο και οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Τράπεζας, αναφέρουν ρητά ότι οι αναδοχές πρέπει πλέον να επανέλθουν στον ΚΟΑΠ και το σύνολο των εργασιών να εκτελείται από τον Οργανισμό.
Εξοικονομήσεις στον ΚΟΑΠ έχουν γίνει αλλά και συνεχίζουν να γίνονται. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση της μελέτης  που ζήτησε ο ίδιος ο Υπουργός και στη βάση της οποίας ο Οργανισμός θα δώσει τις δικές του απόψεις, ως ο πλέον αρμόδιος για το θέμα αυτό, για τις περαιτέρω εξοικονομήσεις που μπορούν να επέλθουν στο σύστημα αγροτικών πληρωμών της Κύπρου, προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το μέλλον του ΚΟΑΠ δεν είναι θέμα και ούτε εξαρτάται από τον Επίτροπο ή / και τον  Βοηθό Επίτροπο, οι οποίοι, σημειωτέον, σε ένα χρόνο αποχωρούν από τις θέσεις τους, χωρίς να έχουν δικαίωμα να τις επαναδιεκδικήσουν. Για το λόγο αυτό, είναι λάθος να αποδίδεται οποιαδήποτε σκοπιμότητα στους Επιτρόπους για τις θέσεις και απόψεις που εκφράζουν για το μέλλον του Οργανισμού αυτού. Ο Επίτροπος και ο Βοηθός Επίτροπος θεωρούν ηθική τους υποχρέωση προς τον τόπο μας να εκφράσουν τις θέσεις και απόψεις τους για τον  ενδεδειγμένο τρόπο λειτουργιάς του ΚΟΑΠ, ως οι πλέον αρμόδιοι μετά από τόσα χρόνια υπηρεσίας στον Οργανισμό αυτό.
Πρέπει να πιστώνεται στον κ. Κώστα Πετρίδη και στον κ. Χρίστο Μαυροκορδάτο, τουλάχιστον ο ίδιος πατριωτισμός και ευαισθησία σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση του τόπου μας και προθυμία για προσφορά στον αγροτικό κόσμο της Κύπρου,   όσο πιστώνεται και στον κ. Υπουργό. Αυτό άλλωστε μαρτυρεί η πρότερη προσφορά τους στον τόπο από τα διάφορα πόστα / αξιώματα που υπηρέτησαν.