5/6/14

Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης: Το Υπουργείο θα αναδείξει το περιβάλλον για επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης

Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης: Το Υπουργείο θα αναδείξει το περιβάλλον για επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης


Την απόφαση ότι το Υπουργείο θα βγει έξω από τα καλούπια που για χρόνια βρισκόταν και θα αναδείξει το περιβάλλον ως αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Λευκωσία.
Η οικονομική κρίση φέρνει ακόμα μια φορά στο προσκήνιο την αναγκαιότητα να αντιμετωπίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, όχι ως υποχρέωση και βάρος αλλά ως μέρος της προσπάθειας για ανόρθωση της οικονομίας του τόπου μας, υπογράμμισε ο κ. Κουγιάλης. Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετονομασία του Υπουργείου σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι συμβολική, ανέφερε, αλλά αποτελεί μέρος του ορθολογικού προγραμματισμού και του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου. Ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι πέραν της υποχρέωσης όλων μας να προστατεύσουμε, να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε το περιβάλλον, γεγονός είναι ότι μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος δημιουργούνται ευκαιρίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι οι στρατηγικοί στόχοι του Υπουργείου έχουν διαμορφωθεί με βάση τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις που υπάρχουν και είναι:
  • Η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων
  • Ο έλεγχος της ρύπανσης των νερών και του εδάφους
  • Η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας
  • Η κλιματική αλλαγή και η συμβολή στην αποδοτική διαχείριση των πόρων και προώθηση της πράσινης ανάπτυξης.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Υπουργός ανακοινώσε τη συνεργασία του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου, με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με στόχο τη προώθηση του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος (EU Ecolabel) σε ξενοδοχειακές μονάδες και στη συνέχεια απένειμε το σήμα Ecolabel σε δύο κυπριακά προϊόντα, της εταιρείας Peletico Ltd, αναφέροντας ότι το Υπουργείο στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που αποτελούν είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το “πρασίνισμα” των οργανισμών στη χώρα μας.