16/6/14

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε
με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Kristian Vigenin, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον Βούλγαρο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη αυτή επαναβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τις συνομιλίες, οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ενέργειας. Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Βούλγαρο Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας την εκτίμηση της κυπριακής Κυβέρνησης για την στάση αρχών της Βουλγαρίας στο Κυπριακό.

Επιπλέον, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και για θέματα που αφορούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, στον απόηχο και των πρόσφατων Ευρωεκλογών. Κατά τη διάρκεια γεύματος, οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στην Ουκρανία και στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς επίσης και τις εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας υπογράμμισε ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν όπως συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Vigenin εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κύπρος ξεκίνησε πολύ γρήγορα να ανακάμπτει από την οικονομική κρίση και βρίσκεται ήδη σε θέση να βελτιώσει τη παρουσία της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Σημείωσε, επίσης, ότι το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη Βουλγαρία «γιατί θέλουμε μια οικονομικά σταθερή και ισχυρή Κύπρο, η οποία θα συμβάλει στις μεταξύ μας οικονομικές και εμπορικές σχέσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα διαμεσολάβησης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά το ταχύτερο δυνατό.

-----------------