10/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην επιστημονική ημερίδα του Ερευνητικού Κέντρου «Κοίος»




Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων λειτουργίας του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος».


Θέλω να ευχαριστήσω την πανεπιστημιακή κοινότητα για την πρόσκληση, ιδιαιτέρως όμως ευχαριστώ προσωπικά και εκ μέρους της Πολιτείας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ουσιαστική συνεισφορά και συμβολή του στη δημιουργία της Κύπρου του αύριο.

Σας ευχαριστώ για τη συνεισφορά σας στη διαμόρφωση της πατρίδας του μέλλοντος, η οποία θα δίνει ώθηση στη δημιουργικότητα, την καινοτομία και στα νέα μυαλά του τόπου μας. Αυτά αναμένουμε να είναι οι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα κράτος σε πιο στέρεες βάσεις που να μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της εποχής.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα επίσης να εξάρω το έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου και να επισημάνω τις ευεργετικές για την κυπριακή κοινωνία επιπτώσεις από την ημέρα της λειτουργίας του μέχρι σήμερα.

Η Κυβέρνηση, και εγώ προσωπικά, δηλώνουμε αρωγοί και συμπαραστάτες του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναγνωρίζοντας το πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο έργο που επιτελεί. Οι προσπάθειές σας αποδίδουν καρπούς. Είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματά σας.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που ολόκληρη η κοινωνία αντιμετωπίζει, το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατόρθωσε σε συγκριτικά σύντομο χρονικό διάστημα να ξεχωρίσει σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα και να προσελκύσει σημαντικά κονδύλια από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης. 

Πληροφορούμαι ότι στα τελευταία πέντε χρόνια το Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος» έχει καταφέρει να αναπτυχθεί σε ένα κέντρο διεθνούς αριστείας σε θέματα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας με έμφαση σε υποδομές ζωτικής σημασίας όπως συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, δίκτυα παροχής νερού, δίκτυα μεταφορών και υπηρεσίες υγείας.

Γνωρίζω ότι το Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος», προσπαθώντας να συνδράμει στον κοινό στόχο για ανάπτυξη στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας, κατάφερε από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα να προσελκύσει πέραν των 50 ερευνητικών προγραμμάτων και πέραν των €10 εκ. από ευρωπαϊκά κονδύλια. Θέλω εδώ να σημειώσω πως όλα τα ερευνητικά προγράμματα που έχουν επιχορηγηθεί είναι ανταγωνιστικά, γεγονός που αποδεικνύει τις δυνατότητες των Κύπριων ερευνητών να τα διεκδικήσουν και να τα κερδίσουν ανταγωνιζόμενοι μεγάλες εταιρείες και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Το «Κοίος» αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ του Πανεπιστημίου και της βιομηχανίας και κυβερνητικών οργανισμών όπου ήδη υπάρχουν αρκετές συνεργασίες. Με βάση αυτά τα δεδομένα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι στην Κύπρο αναπτύσσεται τεχνολογία υψηλού επιπέδου η οποία είναι ικανή να συμβάλει στην παγκόσμια τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας. Επίσης, το Κέντρο στοχεύει και στην εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών σε τομείς ζωτικής σημασίας, προσπαθώντας να λύσει πρακτικά προβλήματα που η κυπριακή και η ευρωπαϊκή κοινωνία αντιμετωπίζουν σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου και της Ευρώπης στον βαθμό που του αναλογεί.

Το Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος» αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την τεχνολογική ανάπτυξη σε τομείς αιχμής, την προσέλκυση ερευνητικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, την απασχόληση νέων επιστημόνων και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων αλλά και της επιχειρηματικότητας. Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές απασχολείται ένας σημαντικός αριθμός νεαρών επιστημόνων οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε προγράμματα υψηλής τεχνολογίας με καλές προοπτικές ανάπτυξης. Ειδικότερα σήμερα που η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεργίας κυρίως ανάμεσα στους νέους επιστήμονες, πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία του «Κοίος» συμβάλλουν θετικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη μείωση της ανεργίας και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων από τους νέους επιστήμονες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το «Κοίος» μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει δημιουργήσει μια ουσιαστική μάζα μεταδιδακτορικών και μεταπτυχιακών ερευνητών στην Κύπρο και σημαντική ερευνητική υποδομή για τη διεξαγωγή έρευνας αιχμής.

Είναι σήμερα το πιο μεγάλο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, με περισσότερους από 80 ερευνητές οι οποίοι χρηματοδοτούνται από εξωτερικά ερευνητικά κονδύλια.

Πραγματικά με ιδιαίτερη περηφάνια αναφέρω τη σειρά κατάταξης του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ των χιλιάδων πανεπιστημίων του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών, όταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατορθώνει να είναι το 146 ο  (καλύτερο). Εύχομαι ακόμη περισσότερες καλές επιδόσεις και δεν έχω αμφιβολία, καθώς τα μόλις πέντε χρόνια ζωής του «Κοίος» αποδεικνύουν ότι υπάρχει η θέληση, υπάρχει η βούληση και υπάρχει ιδιαίτερα η αποφασιστικότητα να δημιουργηθεί ένα κέντρο πραγματικής αριστείας.

Η συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου με διεθνούς φήμης οργανισμούς του εξωτερικού και η συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα είναι πολύ σημαντικά για την Κύπρο, καθώς επιβεβαιώνουν στην πράξη την ποιότητα των Κύπριων ερευνητών και ανυψώνουν διεθνώς το ερευνητικό και επιστημονικό προφίλ της Κύπρου.

Ως Πολιτεία αισθανόμαστε περήφανοι γιατί η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας δεν έχει κάμψει το ηθικό και τη δημιουργικότητα των μυαλών του τόπου μας που συνεχίζουν να εργάζονται για την κατάκτηση της αριστείας. Αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί, αν και μικροί σε μέγεθος, διαπρέπουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Προσδοκία μας είναι να στεγάσουμε επαρκώς και άρτια όλα τα ερευνητικά εργαστήρια και τις ερευνητικές έδρες του Πανεπιστημίου Κύπρου αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά τους και αξιοποιώντας το συντομότερο τα ερευνητικά αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας.

Η παρουσία μου σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων λειτουργίας του Ερευνητικού Κέντρου «Κοίος», θέλει ακριβώς να αναδείξει τη σημασία που προσδίδει η Πολιτεία στην έρευνα και καινοτομία σε πρωτοποριακούς τομείς καθώς και να επιβεβαιώσει τη συμπαράστασή μας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η Πολιτεία θα είναι δίπλα στην κάθε ευγενή προσπάθεια δημιουργίας πραγματικής αξίας για τους πολίτες της.

Η πανεπιστημιακή ανάπτυξη της Κύπρου και συγχρόνως η ανάπτυξη σε τομείς έρευνας και καινοτομίας αποτελεί για την Κυβέρνηση αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μας. 

Η επέκταση της ανώτερης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, της ιατρικής, της ενέργειας, των εξειδικευμένων θεμάτων και των σύγχρονων αναγκών του τόπου, που θα τροφοδοτεί τις παραγωγικές επιχειρήσεις και οργανισμούς με προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό και θα περιορίζει τις διαρροές αξιόλογων Κύπριων επιστημόνων προς το εξωτερικό, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας. 

Η πατρίδα μας ανέκαθεν εναπέθετε τις ελπίδες της για ένα καλύτερο αύριο στη νέα γενιά. Στη νέα γενιά προσβλέπουμε για την ανάπτυξη, την καλλιέργεια και την πρόοδο της κυπριακής κοινωνίας.  

Δεν έχω παρά να εξάρω για ακόμη μια φορά τη σημαντική δουλειά που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και να σας ευχηθώ συνεχείς επιτυχίες στο δύσκολο επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο που επιτελείτε.