14/6/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο Κύπρο - Ρωσικό Φεστιβάλ



Στη συνεπή θέση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρέστη απόψε στο Κυπρο-Ρωσικό Φεστιβάλ, στη Λεμεσό.

 
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «Κύπρος και Ρωσία μοιράζονται μια ιστορική σχέση που χαρακτηρίζεται από ειλικρινή φιλία και κοινά επωφελή συνεργασία, μεταξύ άλλων, στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, του εμπορίου και του τουρισμού. Αυτή η σχέση ενισχύεται περαιτέρω μέσω των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και θρησκευτικών δεσμών».
 
Πρόσθεσε ότι «πολλοί Ρώσοι έχουν φτιάξει το σπίτι τους στην Κύπρο. Αυτοί οι διαπροσωπικοί δεσμοί είναι εξαιρετικά πολύτιμοι αφού η εγγύτητα μεταξύ των λαών μας συμβολίζει τις σχέσεις των δύο χωρών, σχέσεις που έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές και διαρκείς».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός Ρώσων πολιτών επιδεικνύουν εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις στην Κύπρο, «ιδιαίτερα και κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου για τη χώρα μας».
 
Επισήμανε εξάλλου την «αυξανόμενη ροή υψηλής ποιότητας τουρισμού από τη Ρωσία», κάτι «που θα προωθήσουμε περαιτέρω», είπε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στην ειλικρινή και μεγάλη εκτίμηση της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου «για τη συνεπή θέση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό».
 
Πρόσθεσε ότι «η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ευήμερο μέλλον και η Κυβέρνηση μου θα κάνει κάθε προσπάθεια για να δημιουργήσει ακόμη περισσότερους ισχυρούς δεσμούς καθώς και πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στην αξιοποίηση των προοπτικών του διμερούς μας διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεών μας, ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς των αυξανόμενων προκλήσεων».
Υπογράμμισε ότι «ο ρόλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι εξαιρετικής σημασίας για τον αποτελεσματικό χειρισμό των κοινών προκλήσεων, με στόχο την επίτευξη γεωπολιτικής σταθερότητας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κύπρος υπό την ιδιότητα της ως κράτος μέλος της ΕΕ, όπως έχει ήδη αποδείξει, έχει την πολιτική βούληση να συμβάλει μέσα σε πραγματιστικό και εποικοδομητικό πνεύμα στην εδραίωση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας στο ευρύτερο ευρωπαϊκό σκηνικό».  
 
Αναφερόμενος στο Φεστιβάλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα το Κυπρο-Ρωσικό Φεστιβάλ προσελκύει χιλιάδες άτομα και έχει εδραιωθεί ως ένα σημαντικό γεγονός στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου και ως μια ετήσια γιορτή για τις σταθερές και μακρόχρονες φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και λαών».
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τη ρωσική εφημερίδα Vestnik Kipra, το Δήμο Λεμεσού, που είναι οι διοργανωτές της εκδήλωσης, καθώς και τους χορηγούς. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Stanislav V. Osadchiy, ζητώντας του παράλληλα να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Vladimir Putin θερμές ευχές για σταθερή πρόοδο και ευημερία του φίλου λαού της Ρωσίας.