23/6/14

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε
στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Κυρίαρχο θέμα των εργασιών του Συμβουλίου ήταν η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Υπουργοί Εξωτερικών προέβησαν σε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη χώρα και υιοθέτησαν σχετικά Συμπεράσματα. Είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Pavlo Klimkin για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

Σε παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Μάιο, σημειώνοντας ότι αποτελούν κομβικό σημείο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξομάλυνση της κρίσης. Παράλληλα, καλωσόρισε την εκφρασθείσα βούληση των Προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας να εμπλακούν σε διάλογο με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της ΕΕ πρέπει να είναι υποστηρικτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Τους Υπουργούς Εξωτερικών απασχόλησαν, επίσης, οι εξελίξεις στις χώρες της Νότιας Γειτονίας με έμφαση στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ. Ειδικότερα για το Ιράκ, οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την κρίσιμη κατάσταση στη χώρα από τον Ειδικό Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για το Ιράκ κ. Nikolay Mladenov. Μιλώντας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε το ειδικό ενδιαφέρον της Κύπρου για τις εξελίξεις στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η ενεργός εμπλοκή της ΕΕ, όχι μόνον πρέπει να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί.

Αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ αργά το απόγευμα, μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Ενέργειας κ. Günther Oettinger.
---------------------