26/6/14

Κύπριοι βουλευτές θα συμμετάσχουν στην 23η Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ

Κύπριοι βουλευτές θα συμμετάσχουν στην 23η Σύνοδο
της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ


Οι βουλευτές κ.κ. Σοφοκλής Φυττής, Κυριάκος Χατζηγιάννης και Ανδρέας Καυκαλιάς, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μεταβαίνουν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για να συμμετάσχουν στις εργασίες της 23ης Ετήσιας Συνόδου της Συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Την αντιπροσωπία συνοδεύουν η Πρώτη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων της Βουλής κα Μαρίνα Αδαμίδου και η Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων κα Έλενα Περσιάνη.

Γενικό θέμα της φετινής Συνόδου είναι «Ελσίνκι +40: Προς διασφάλιση ανθρώπινης ασφάλειας για όλους», στο πλαίσιο της εγκαινιασθείσας ομώνυμης διαδικασίας του ΟΑΣΕ, που αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού προς μια «Κοινωνία Ασφάλειας» μέχρι το 2015, σηματοδοτώντας την 40ή επέτειο της υπογραφής της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι.
Οι Κύπριοι βουλευτές θα λάβουν μέρος σε κοινές και χωριστές συνεδρίες των τριών Γενικών Επιτροπών της Συνέλευσης – Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος και Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα.

Πέραν της συζήτησης και έγκρισης των Ψηφισμάτων των τριών Επιτροπών επί του γενικού θέματος της Συνόδου, θα συζητηθούν και θα τεθούν προς ψήφιση πρόσθετα ψηφίσματα για διάφορα θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό, όπως η κρίση στην Ουκρανία και η κατάσταση στο Αφγανιστάν, η περιφερειακή συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Θα απασχολήσουν επίσης τη Σύνοδο η επισιτιστική ασφάλεια και οι περιορισμένοι υδάτινοι πόροι στην περιοχή του ΟΑΣΕ, ο δημοκρατικός έλεγχος των ενόπλων δυνάμεων και δυνάμεων ασφαλείας, ζητήματα μεταναστών, η κατάσταση των προσφύγων, το θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά.

Ο κ. Φυττής θα λάβει εξάλλου μέρος σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν το Προεδρείο της Συνέλευσης και οι επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών. Κατά τη συνεδρία, θα συζητηθούν τα συμπεράσματα από τις πιο πρόσφατες αποστολές παρακολούθησης εκλογών και άλλες αποστολές σε κράτη μέλη του Οργανισμού, καθώς και θέματα που αφορούν στην παρούσα Σύνοδο και τη λειτουργία της Συνέλευσης.

Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας θα συζητηθούν εξάλλου θέματα ισότητας των φύλων στις διάφορες δομές και τομείς δράσης του ΟΑΣΕ.

_______________