30/5/14

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του CIIM Λεμεσού

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη
στα εγκαίνια νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του CIIM Λεμεσού


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση για τα εγκαίνια του παραρτήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Διοίκησης Κύπρου (CΙIM), στη Λεμεσό.

Αν και μαθήματα παραδίδονται στη Λεμεσό εδώ και χρόνια, το CIIM Λεμεσού βρίσκεται στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ως αυτοτελές παράρτημα που καλύπτει τις πόλεις και επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Στα 24 χρόνια της λειτουργίας του το CΙIM έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μία ακόμη επιβράβευση των προσπαθειών του Ινστιτούτου στο δρόμο για την υλοποίηση των οραμάτων και των στόχων του.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις επιτυχίες του CIIM αφού τα προγράμματα του, πέραν της κυπριακής αναγνώρισης καταξιώθηκαν και διπλής διεθνούς αναγνώρισης, (από το ΑΜΒΑ στο Λονδίνο και το EFMD/EPAS στις Βρυξέλλες), κάτι σπάνιο στην περιοχή, εκτός Ισραήλ.

Μας χαροποιεί που τώρα τα ίδια αυτά προγράμματα θα παρέχονται και στη Λεμεσό από ένα αυτοτελές Παράρτημα του CIIM, που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τη Σχολή στη Λευκωσία. Αντίθετα, όπως βλέπω, οι εγκαταστάσεις είναι ακόμη καλύτερες σε αυτό το ανακαινισμένο κτήριο-ορόσημο αφού είναι γνωστό σε όλους τους Λεμεσιανούς, ως η Κλινική Κωνσταντίνου, αν και οι πιο παλιοί ίσως τη θυμούνται ως την Κλινική Βασιλείου. Η μετατροπή μιας κλινικής σε Σχολή Διοίκησης και Επιχειρηματικότητας θα πρέπει να είναι καλός οιωνός, γιατί συμβολίζει και το ρόλο της εκπαίδευσης στη θεραπεία των νοσημάτων της οικονομίας και την ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της.

Θέλω να εξάρω τη συνεισφορά του CIΙM στην αναβάθμιση του επιπέδου της εκπαίδευσης στην Κύπρο και κυρίως στην κατάρτιση στελεχών των κυπριακών επιχειρήσεων σε μια περίοδο που ο επαγγελματισμός και η εξειδίκευση συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ιδιαίτερα, επιθυμώ να τονίσω τη συνεισφορά του Ινστιτούτου στην αντιμετώπιση της ανεργίας που τα τελευταία λίγα χρόνια προσέλαβε τεράστιες διαστάσεις.

Είναι γνωστές οι δραματικές εμπειρίες που το τελευταίο διάστημα βιώσαμε. Εδώ και έξι μήνες όμως, απολαμβάνουμε τις θετικές αξιολογήσεις διεθνών σωμάτων. Ο τραπεζικός τομέας έχει αναδιοργανωθεί, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα προχωρεί και έχουμε ήδη κερδίσει τις πρώτες αναβαθμίσεις της δανειοληπτικής δυνατότητάς μας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μετά από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις. Έχουμε, βεβαίως, μακρύ δρόμο μπροστά μας, όμως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Και γνωρίζουμε πού θα μας βγάλει.

Μιλώντας σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της κατάρτισης και της απασχόλησης, πρέπει να πω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και μέγιστη προτεραιότητά μας, είναι η απασχόληση των ανέργων συμπατριωτών μας.

Γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε και προώθησε δέσμη μέτρων συνολικής δαπάνης πέραν των 340 εκατομμυρίων έτσι ώστε να προσφέρει απασχόληση σε άνεργους και κυρίως νέους, αλλά και για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι νέοι μας για εξασφάλιση εργασίας, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης δύο σχέδια που στοχεύουν στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

Αποφασίσαμε, επίσης, την εγκαθίδρυση στην Κύπρο Ταμείου Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλων 150 εκατομμυρίων που θα προέλθουν από εθνικούς πόρους.

Στόχος μας είναι η τόνωση της ανάπτυξης, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, κυρίως, η δημιουργία νέων θέσεων καθώς και η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, που είναι βασικό ζητούμενο.

Αναγνωρίζουμε ότι μέσα από τα Σχέδια αυτά δεν αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά το πρόβλημα της ανεργίας. Το πρόβλημα της ανεργίας θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και οριστικά όταν δημιουργηθούν επενδύσεις και επιστρέψει η οικονομία σε ρυθμούς πραγματικής ανάκαμψης.

Μέσα από τη συνεργασία με όλους τους φορείς, θα συνεχίσουμε, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, τις αλλαγές και τις αναγκαίες αυτές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να επαναφέρουμε την οικονομία μας σε πορεία ανάπτυξης.

Για να πετύχουμε τους φιλόδοξους αλλά εφικτούς αυτούς στόχους μας, θα πρέπει να ξανακτίσουμε τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, γεγονός που αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση και προτεραιότητά μας. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουν να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας και μαζί και εισοδήματα και έσοδα του κράτους.

Για να επανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας θα πρέπει να επενδύσουμε στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την έρευνα. Αυτό σας αφορά. Ως εκπαιδευτικό ίδρυμα, μπορείτε να επιβεβαιώσετε τη μεγάλη συνεισφορά σας.

Έχουμε ανάγκη από καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Χρειαζόμαστε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία τόσο από εσωτερικές όσο και από εξωτερικές πηγές.

Σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που περνά η οικονομία μας χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις, όχι μόνο γιατί θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη αλλά και γιατί θα είναι μια εκδήλωση εμπιστοσύνης στο μέλλον του τόπου.

Έχουμε αποδυθεί σε μια επίμονη και επίπονη εκστρατεία προσέλκυσης επενδύσεων σε σημαντικές χώρες. Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι αισιόδοξα αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μας συστηματικά και συντονισμένα. Μόνο έτσι θα ξανακτίσουμε την κλονισμένη αξιοπιστία της χώρας μας και του χρηματοοικονομικού μας συστήματος, γεγονός που συνιστά μια ακόμη πρόκληση και υψηλή προτεραιότητα για όλους μας.

Το CΙIM δικαιολογημένα, πιστεύω, υπερηφανεύεται για τους καρπούς της δουλειάς του. Δικαιολογημένα υπερηφανεύεται για τις δεκάδες χιλιάδες των αποφοίτων που έτυχαν της μόρφωσης και της κατάρτισης που τους κατέστησαν στελέχη σε πλήθος επιχειρήσεων στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Εγκαινιάζοντας τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του CIΙM στη Λεμεσό, θέλω να συγχαρώ θερμά όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις όχι μόνο για την ανάπτυξη του Ινστιτούτου, αλλά και για τα πολλαπλά οφέλη στην κυπριακή οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.
_________________