29/5/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στα εγκαίνια της Έκθεσης Κειμηλίων και Τεκμηρίων της ΕΦ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Ν. Αναστασιάδη στα εγκαίνια
της Έκθεσης Κειμηλίων και Τεκμηρίων της ΕΦ


Αισθάνομαι χαρά και συγκίνηση για την ευκαιρία που μου δίνεται να απευθύνω χαιρετισμό και να τελέσω τα εγκαίνια της Έκθεσης Ιστορικών Κειμηλίων και Τεκμηρίων της Εθνικής Φρουράς, με την ευκαιρία των 50χρονων της Εθνικής Φρουράς.

Μέσα από αυτή την έκθεση, αναδεικνύεται η μακρά, ηρωική και πολύπαθη ιστορία της Εθνικής Φρουράς που συνιστά την παράλληλη ιστορία αγώνων, πόνου, δόξας και τιμής της σύγχρονης Κύπρου και ειδικότερα, του σύγχρονου κυπριακού ελληνισμού.

Σε αυτή την έκθεση συναντώνται εμπειρίες και άνθρωποι που πολέμησαν για την Κύπρο το 1964, το 1967 και το 1974 και πότισαν με το αίμα τους την κυπριακή γη.

Η έκθεση εξιστορεί την 50χρονη πορεία της Εθνικής Φρουράς, παρουσιάζει τις θυσίες και τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού και προβάλλει το σημαντικό στρατιωτικό και κοινωνικό έργο της, από την ίδρυσή της έως τη σημερινή εξέλιξή της σε ένα αξιόμαχο και ευέλικτο, σύγχρονο στρατιωτικό μηχανισμό.

Εφημερίδες, έγγραφα, χάρτες, ιστορικά ντοκουμέντα, κειμήλια, στολές, ατομικός οπλισμός και φωτογραφίες, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας και σπουδαιότητας, εκτίθενται σε μία γραμμική, όπως πληροφορούμαι, χρονολογική αφήγηση. Με τρόπο άμεσο και κατανοητό αναδεικνύονται όλα τα πολιτικά και ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν τη συγκρότηση, την οργάνωση, την αποστολή και την προσφορά της Εθνικής Φρουράς στους αγώνες για την προάσπιση της Κύπρου και των ανθρώπων της.

Τεκμήρια μεγάλης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας, όπως οι στολές του αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Μπούτου και Στυλιανού Καλμπουρτζή και του ταγματάρχη Τάσου Μάρκου, καθώς και τα προσωπικά κειμήλια του αντισυνταγματάρχη Χρήστου Φώτη, ξυπνούν τις συνειδήσεις μας αντανακλώντας τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των εκατοντάδων και χιλιάδων συμπατριωτών μας, Ελλαδιτών και Κυπρίων, που διέθεσαν τη ζωή τους υπηρετώντας της Εθνική Φρουρά. Υπηρετώντας τις μεγάλες αρχές και ιδέες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Η Εθνική Φρουρά ιδρύθηκε το 1964 και αμέσως κλήθηκε, τον Αύγουστο του 1964, να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, την πρώτη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, στην περιοχή της Τηλλυρίας και στον Κόλπο του Ξερού. Εξασθενημένη, από το πραξικόπημα της ελληνικής Χούντας της 15 ης Ιουλίου, το 1974, βρέθηκε για πρώτη φορά μπροστά στο υπέρτατο καθήκον, να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα σε συνθήκες διχασμού προέβαλε σθεναρή αντίσταση και έδωσε σκληρές μάχες, προκαλώντας στον Τούρκο εισβολέα σημαντικές απώλειες και καταρρίπτοντας σημαντικό αριθμό αεροσκαφών.

Έκτοτε βρίσκεται συνεχώς σε εμπόλεμη κατάσταση με τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

Από το 1974 και μέχρι σήμερα, η Εθνική Φρουρά επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί σημαντικό έργο. Υιοθετώντας τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και στελεχωμένη συνεχώς από άρτια εκπαιδευμένα στελέχη, που αποστέλλονται για εκπαίδευση σε στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, η Εθνική Φρουρά έχει σήμερα καταστεί μια υπολογίσιμη και αξιόμαχη αποτρεπτική δύναμη, με υψηλό βαθμό εκπαίδευσης.

Μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 η Εθνική Φρουρά συμμετέχει ενεργά στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας σύμφωνα με τις δυνατότητές της.

Πέρα από το καθαρά στρατιωτικό της έργο, η Εθνική Φρουρά συμμετέχει σε πολλές άλλες δραστηριότητες και επιτελεί αξιόλογο κοινωνικό έργο, όπως η συνδρομή στην καταπολέμηση πυρκαγιών, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η εθελοντική προσφορά αίματος, χωρίς να παραγνωρίζεται η συμβολή της στη διαπαιδαγώγηση και διάπλαση του χαρακτήρα των νέων.

Η επέτειος των 50 χρόνων της Εθνικής Φρουράς, δυστυχώς, μας βρίσκει σε συνθήκες ημικατοχής. Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο βόρειο μέρος της Κύπρου και η συνεχιζόμενη παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστούν την Εθνική Φρουρά απαραίτητη και τον συνεχή εκσυγχρονισμό και αναβάθμισή της, αναγκαία. Η Εθνική Φρουρά θα συνεχίζει να αναβαθμίζεται και να εκσυγχρονίζεται ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις αυξημένες υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις νέες αυτές γεωπολιτικές συνθήκες που περιβάλλουν την Κύπρο, η Εθνική Φρουρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας. Σε μια εποχή που δοκιμάζονται οι υπέρτατες αυτές αρχές, τα υψηλά ιδανικά όσων υπηρέτησαν και υπηρετούν με συνείδηση και φιλοπατρία την Εθνική Φρουρά  μας φωτίζουν και μας καθοδηγούν.

Κλείνοντας θα ήθελα, εκ μέρους της Πολιτείας και εμένα προσωπικά, να εκφράσω βαθειά ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες σε όσους υπηρέτησαν και υπηρετούν τα υψηλά αυτά ιδανικά της Εθνικής Φρουράς. Θέλω, επίσης, να συγχαρώ όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της εξαιρετικής αυτής εκδήλωσης. Η έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων και Τεκμηρίων της Εθνικής Φρουράς αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς όσους, μέσα από τις τάξεις της, θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας και τη δημοκρατία.