13/5/14

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για την επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Κύπρο

Η Κυπριακή Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Joe Biden να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο στις 21-23 Μαΐου, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.


Κατά τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η ενέργεια, η οικονομία, ο στρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η επικείμενη επίσκεψη του Αντιπροέδρου Biden κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού καταδεικνύει το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό όσο και για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί η Κύπρος να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα αναδεικνύει τη σημαντική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ΕΕ και άλλες φιλικές χώρες, στη νέα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.