12/5/14

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών συνεδρίας της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία. Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο αξιέπαινο έργο που επιτελεί η Επιτροπή της ΚΣΣΕ όσον αφορά στην προώθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του νευραλγικής σημασίας τομέα της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα εν καιρώ οικονομικής κρίσης. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι και η Κύπρος καταβάλλει επίπονες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πρωτοφανή οικονομική κρίση με στόχο τη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού (για το πλήρες κείμενο της ομιλίας βλ. Ανακοινωθέν Βουλής Αρ. 150).

Η Εισηγήτρια της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης, βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, παρουσίασε την προκαταρκτική Έκθεσή της και σχετικό Προσχέδιο Ψηφίσματος με θέμα τις βέλτιστες υπηρεσίες για τον καρκίνο του μαστού (για το πλήρες κείμενο της ομιλίας βλ. Ανακοινωθέν Βουλής Αρ. 151), τα οποία και εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Επιτροπή.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα καλεί όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσουν το ζήτημα στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους και να παράσχουν ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και εξειδικευμένης φροντίδας ατόμων με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις οδηγίες που έχουν ήδη θεσπιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επάναγκες, τόνισε η κα Κυριακίδου, να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και πρόσβαση σε πληθυσμιακά προγράμματα μαστογραφικού ελέγχου και να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τους ασθενείς, καθώς και στοχευμένη θεραπεία, ανακουφιστική φροντίδα και κατάλληλη ψυχολογική στήριξη.

Για το ίδιο ζήτημα μίλησε ο Υπουργός Υγείας, δρ. Φίλππος Πατσαλής, ο οποίος παρουσίασε το Στρατηγικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Το Σχέδιο, εξήγησε, καλύπτει όλο το φάσμα των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας, ανακουφιστικής φροντίδας και έρευνας που διεκπεραιώνει το κράτος σε αυτό τον τομέα.

Η Έκθεση και το ψήφισμα αναμένεται να συζητηθούν και να εγκριθούν από την Ολομέλεια της Συνέλευσης κατά τη Σύνοδο του προσεχούς Οκτωβρίου.

Σε παρέμβασή του για το ζήτημα των φιλικών προς το παιδί δικαστικών διαδικασιών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στην Κύπρο το θέμα της νεανικής παραβατικότητας αντιμετωπίζεται ξεχωριστά ώστε οι ανήλικοι παραβάτες να τυγχάνουν ειδικής και διακριτής μεταχείρισης, λόγω της ηλικίας και των ιδιαίτερων συνθηκών. Αναφέρθηκε σε σειρά νομοθετικών και άλλων μέτρων που έχει θεσμοθετήσει η Κυπριακή Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της περαιτέρω προστασίας των ανήλικων αλλά και νεαρών παραβατών στα πλαίσια της προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού.

Για το θέμα του νέου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέας Ασσιώτης παρουσίασε μερικά από τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής που προωθεί το Υπουργείο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας για αναχαίτιση της ανεργίας, στήριξη της απασχόλησης και διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της εισαγωγής της πολιτικής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Διεξήχθη, επίσης, συζήτηση με τον οικονομολόγο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας κ. Daniel Vaughan Whitehead για το ίδιο θέμα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ανανεώθηκε, εξάλλου, ομόφωνα η θητεία της κας Στέλλας Κυριακίδου ως Γενικής Εισηγήτριας της ΚΣΣΕ για τα Παιδιά. Υπό την ιδιότητα αυτή, η κα Κυριακίδου παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής τα πορίσματα των εργασιών πρόσφατης Ειδικής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία και Εφαρμογή των Δικαιωμάτων του Παιδιού, όπου παρέστη, εκ μέρους της ΚΣΣΕ.
Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρία ήταν η κλιματική αλλαγή, η Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης και η δράση της, καθώς και το ζήτημα της βίας όπως αυτό παρουσιάζεται από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

----------------------------