26/5/14

Απάντηση του Γενικού Εφόρου Εκλογής Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε γραπτή δήλωση του κ. Ιζέτ Ιζτζιάν

Απάντηση του Γενικού Εφόρου Εκλογής Μελών
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε γραπτή δήλωση του κ. Ιζέτ Ιζτζιάν


Σε απάντηση σημερινής γραπτής δήλωσης του κ. Ιζέτ Ιζτζιάν, με την οποία ζητά ακύρωση των Ευρωεκλογών της 25 ης Μαΐου 2014 προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα, ο Γενικός Έφορος Εκλογής κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης δηλώνει τα ακόλουθα:

«Εκλογικό δικαίωμα στις εκλογές της 25 ης Μαΐου 2014 απέκτησαν αυτόματα 58637 Τουρκοκύπριοι, εκ των οποίων 1869 άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Συνεπώς, ο ισχυρισμός του κ. Ιζτζιάν ότι δήθεν η Κυπριακή Δημοκρατία στέρησε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε 30.000 Τουρκοκύπριους δεν ευσταθεί. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Ιζτζιάν άσκησε ελεύθερα το εκλογικό του δικαίωμα.

Υπογραμμίζεται ότι η Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών έπραξε παν το δυνατό για να διευκολυνθούν οι Τουρκοκύπριοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ειδικότερα, λειτούργησαν 50 ειδικά εκλογικά κέντρα για Τουρκοκύπριους, ενοικιάστηκαν λεωφορεία από το Υπουργείο Εσωτερικών για μεταφορά Τουρκοκυπρίων από τα σημεία διέλευσης στα εκλογικά τους κέντρα, το ψηφοδέλτιο ήταν δίγλωσσο Ελληνικά -Τουρκικά και σε κάθε ειδικό εκλογικό κέντρο για Τουρκοκύπριους υπήρχε Τουρκολόγος - Μεταφραστής, όπως και κατά τη διάρκεια υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά η Ιστοσελίδα των Ευρωεκλογών ήταν τρίγλωσση (Ελληνικά, Τουρκικά, Αγγλικά), οι γνωστοποιήσεις για την υποβολή υποψηφιοτήτων και το μέρος της γνωστοποίησης για την κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα των Τουρκοκυπρίων είχαν μεταφραστεί στην Τουρκική γλώσσα και είχαν καταχωρηθεί ως πληρωμένες διαφημίσεις σε τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Επίσης, σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο στην Τουρκική διανεμήθηκε στα σημεία διέλευσης.

Τέλος, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών έλαβε μέρος σε δύο ενημερωτικές εκπομπές στο δίγλωσσο πρόγραμμα του ΡΙΚ Biz Εμείς, παρέχοντας σχετική πληροφόρηση».
________