8/5/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπεία
της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία


Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία. Την αντιπροσωπεία απαρτίζουν ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας κ. Didier Marie (Σοσιαλιστικό Κόμμα), το Μέλος της Ομάδας Φιλίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας κ. Simon Sutour, (Σοσιαλιστικό Κόμμα) και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας κ. Jean–Patrick Courtois, (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα-UMP).

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στους ιδιαίτερα φιλικούς δεσμούς που συνδέουν Γαλλία και Κύπρο, καθώς τα δύο κράτη μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες. Ευχαριστώντας παράλληλα τη Γαλλία για τη διαχρονική στήριξη που παρέχει στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε ειδικότερα στις σχέσεις που συνδέουν τα νομοθετικά σώματα των δύο χωρών, τις οποίες χαρακτήρισε ως εξαιρετικές, γεγονός που διαφαίνεται και από τις συχνές ανταλλαγές επαφών, όπως υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο που η Κύπρος διανύει λόγω της οικονομικής κρίσης, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι σύντομα η χώρα μας θα κατορθώσει να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αναφερόμενος γενικότερα στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον ευρωπαϊκό χώρο, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης, ώστε να προάγει ξεκάθαρα την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την επίτευξη των βασικών της αρχών που είναι η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η ισότητα.  

Μιλώντας στη συνέχεια για το κυπριακό πρόβλημα και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις του, κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις διαρκείς προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος από την Τουρκία, και ειδικότερα στις συνεχείς παραβιάσεις της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από τουρκικά σκάφη. Η ΕΕ τόνισε ο κ. Ομήρου, οφείλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, ασκώντας πιέσεις ώστε η γείτων χώρα να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές και αποφάσεις όπως και με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την ενταξιακή της πορεία.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας κ. Marie από πλευράς του, τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη της χώρας του. Η Γαλλία, υπογράμμισε ο κ. Marie, υποστηρίζει διαχρονικά την Κυπριακή Δημοκρατία και θεωρεί ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μπορεί να γίνει μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στις οποίες φυσικά περιλαμβάνεται και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους λαούς της Ένωσης, ο κ. Marie τόνισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πολιτικής της ΕΕ, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών της.

Τέλος, με αφορμή την αυριανή ημέρα της Ευρώπης, οι κ.κ. Ομήρου και Marie, υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να θεωρούμε την ειρήνη και την ευημερία ως δεδομένα, αλλά οφείλουμε να αγωνιστούμε   για την υπεράσπιση του οράματος των ιδρυτών της Ένωσης, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.