8/5/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Ομήρου στα εγκαίνια φιλανθρωπικής έκθεσης ζωγραφικής του Ροταριανού Ομίλου Λεμεσού



Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Ομήρου στα εγκαίνια
 φιλανθρωπικής έκθεσης ζωγραφικής του  Ροταριανού Ομίλου Λεμεσού


Κατ’ αρχάς οφείλω να σας ομολογήσω ότι μόλις ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Λεμεσού - Αμαθούσια, κ. Κωστάκης Κωνσταντινίδης, μου πρότεινε να τελέσω απόψε τα εγκαίνια της έκθεσης έργων εκλεκτών καλλιτεχνών, αποδέχθηκα χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό.  Θεώρησα χρέος μου να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την ειδική αυτή εκδήλωση, που σκοπό έχει την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, ενός Κέντρου που προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες κάτω από την επίβλεψη τoυ Ιδρυτή του Κέντρου γνωστού παιδίατρου Αμέρικου Αργυρίου και υπό την Προεδρία του γιου του Αργύρη.

Είμαι πεπεισμένος πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όχι μόνο προάγουν ευγενικούς σκοπούς, αλλά προσφέρουν ανεκτίμητο κοινωνικό έργο, εμπλουτίζουν το συναίσθημα και ευαισθητοποιούν τις συνειδήσεις.

Το σημαντικότερο, όμως, που προκύπτει από την ωραία αυτή πράξη, είναι το αίσθημα της αλληλεγγύης που προβάλλεται μέσα από το πνευματικό, ηθικό και υψηλό αντιστάθμισμα της τραγικότητας που συσσωρεύτηκε στον τόπο μας και της απαξίωσης των αξιών που κατέβαλαν τους συμπολίτες μας.

Κάτω από αυτές τις απάνθρωπες αντιξοότητες, μέσα στη δίνη της αλλοτρίωσης και του αμοραλισμού, ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που μένουν αλώβητοι και καλούνται να διαδραματίσουν ρόλο καταλυτικό, να προτάξουν τη συνείδηση και να την εντάξουν σε μια διαδικασία ουμανιστικής παραγωγής.

Αναφέρομαι στους ανιδιοτελείς κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι  συμβάλλουν με πολλούς τρόπους στην ανακούφιση των συμπολιτών μας, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να προσφέρουν αρωγή στους συνανθρώπους μας.

Θέλω, όμως, να επισημάνω με την ευκαιρία αυτή κάποιες θέσεις. Κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που ζει ο τόπος μας, είναι επάναγκες ο καλλιτέχνης - δημιουργός να παίξει τον καταλυτικό ρόλο που καλείται για το μέλλον της χώρας μας.

Θα πρέπει να προτάξει υπεύθυνα την προσωπικότητα του και το έργο του με υψηλή ηθική αντίληψη του κοινωνικού του χρέους.  Θα πρέπει να εμποτίσει με περισσή πνευματικότητα την αφυδατωμένη παιδεία μας, να ορθώσει την κλονισμένη πίστη και αξιοπρέπεια, να σφυρηλατήσει την αγωνιστικότητα μας και να επαναφέρει την αισιοδοξία  στον τόπο μας.

Η Τέχνη δεν είναι μόνο μια ιδανική αναπαράσταση των γεγονότων, oύτε μοναδικός σκοπός της είναι η καλλιέργεια των αισθήσεων.  Η Τέχνη είναι το δραστικό εκείνο μέσο που υπηρετεί ηθικούς και κοινωνικούς σκοπούς, πλάθει ψυχικές αρετές.

Η σημερινή έκθεση έχω τη βεβαιότητα ότι δεν περιορίζεται μόνο στον αισθητικό τομέα. Οι προεκτάσεις της είναι κοινωνικές, ανθρωπιστικές και ηθικές. Έργα καταξιωμένων ή κατασκευές απλών ανθρώπων προσφέρθηκαν για ένα σκοπό: Την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής. Για τους καλλιτέχνες αυτούς αξίζει κάθε έπαινος και ειλικρινή συγχαρητήρια.  Εύχομαι και ελπίζω η πράξη τους να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους κοινωνικούς φορείς.

Συγχαρητήρια αξίζουν ακόμα και στους διοργανωτές αυτής της σημαντικής εκδήλωσης, οι οποίοι δεν εφείσθηκαν μόχθου και χρόνου, για να φέρουν σε πέρας αυτή την πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία που παραπέμπει σε συναισθηματική φόρτιση αφενός και θαυμασμό αφετέρου.

Το ισχυρότερο, όμως, μήνυμα που μπορεί να εξαχθεί και να προβληθεί από την αποψινή εκδήλωση είναι ότι το μέλλον του τόπου μας, όταν οικοδομείται πάνω σε ανθρωποκεντρικά κριτήρια, καθαρή συνείδηση, σε αρχές και ανιδιοτελή προσφορά, θα επιβιώσει και θα συνεχίσει την ιστορική του πορεία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην έκθεση και να είστε βέβαιοι ότι επιτελείτε έργο σπουδαίο.

--------------------