29/5/14

Ο Υπουργός Άμυνας απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο Τάσο Μητσόπουλο

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης απηύθυνε χθες βράδυ χαιρετισμό, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, στην καλλιτεχνική εκδήλωση που διοργάνωσε το Γυμνάσιο Ειρήνης και Ελευθερίας, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ, με θέμα: «Περπατώντας στα χνάρια της Παράδοσης».

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του στόχου της σχολικής χρονιάς 2013-14 «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ, Διεκδικώ», ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Υπουργό Άμυνας Τάσο Μητσόπουλο.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Υπουργός Άμυνας συνεχάρη την πρωτοβουλία των διοργανωτών για την πραγμάτωση αυτής της εκδήλωσης, τονίζοντας ότι αυτή συμβάλλει στη συντήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και της μνήμης.

Σε μια εποχή κατά την οποία η πολιτική δοκιμάζεται τόσο έντονα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας, «ο Τάσος, κόντρα στο ρεύμα των καιρών, ξεχώριζε ως φάρος ήθους, αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς, εξυψώνοντας τον πολιτικό μας πολιτισμό. Υπηρετώντας αξίες και αρχές, παρέμεινε μέχρι τέλους μακριά από τον λαϊκισμό, τη διαφθορά και τις μικρότητες της πολιτικής».

Και πρόσθεσε: «Συνδύαζε το φωτισμένο και καλλιεργημένο πνεύμα με μια απέριττη και ευγενική απλότητα. Γι’ αυτό και αγαπήθηκε απ’ όλα τα στρώματα του λαού, πέρα και πάνω από κομματικές γραμμές. Γι’ αυτό και δίκαια χαρακτηρίστηκε ως λαμπρό υπόδειγμα πολιτικού ανδρός και μεγάλου ανθρώπου».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε επίσης ότι «έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά για τις αρετές και τον εξαιρετικό και μοναδικό χαρακτήρα του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου». Ασφαλώς όμως, συνέχισε, «αυτό που έχει περισσότερη σημασία και αυτό που συνιστά τον καλύτερο τρόπο να τιμήσουμε τη μνήμη του, είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του. Σ’ αυτούς λοιπόν τους χαλεπούς καιρούς της απαξίωσης των θεσμών και της ηθικής κρίσης, η πολιτική κληρονομιά του Τάσου Μητσόπουλου ας αποτελέσει πυξίδα για όλους μας, και κυρίως αυτούς που ασκούμε εξουσία».

Τέλος, αναφερόμενος στην πολιτιστική παράδοση, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι «σε μια εποχή κατά την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες αλλαγές, οι ρίζες του πολιτισμού μας αποτελούν βασικό στοιχείο της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας. Γι’ αυτό και οφείλουμε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά. Και δεν αποτελεί αυτό συντήρηση ή άρνηση του εκμοντερνισμού και της προόδου. Δεν βρισκόμαστε σε αντίθεση με το μέλλον. Πορευόμαστε όμως σ’ αυτό με αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Δήμου Δερύνειας και παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι Μητροπολίτες Κιτίου, Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και Ταμασού και Ορεινής, Βουλευτές, ο Δήμαρχος Δερύνειας, ο Δήμαρχος Σωτήρας κ.ά.