13/5/14

Πραγματοποιήθηκε συνεδρία του κοινοβουλευτικού δικτύου για την προώθηση της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε»

Πραγματοποιήθηκε συνεδρία του κοινοβουλευτικού δικτύου
για την προώθηση της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε»


Το Κοινοβουλευτικό Δίκτυο για την προώθηση της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αφορά στη σεξουαλική βία και κακοποίηση ανηλίκων πραγματοποίησε σήμερα συνεδρία στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή των βουλευτών συνδέσμων της εκστρατείας στις χώρες μέλη του Οργανισμού εκ των οποίων η κα Στέλλα Κυριακίδου, ως βουλευτής- σύνδεσμος της εκστρατείας για την Κύπρο. Συμμετείχαν επίσης όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην Κύπρο, περιλαμβανομένων του Ιδρύματος Λεβέντη, του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, του Δήμου Λευκωσίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη της Βίας στην Οικογένεια, της Οργάνωσης «Hope for Children» και της UNESCO .

Καλωσορίζοντας τους σύνεδρους κατά την έναρξη των εργασιών, η κα Κυριακίδου, η οποία επανεκλέγηκε χθες Γενική Εισηγήτρια της ΚΣΣΕ για τα Παιδιά, τόνισε τη σημασία του θέματος της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, καθώς και ότι τέτοιες υποθέσεις πρέπει να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης, μιας δικαιοσύνης, όπως υπογράμμισε, φιλικής προς τα παιδιά. Εκφράζοντας στη συνέχεια τα συγχαρητήρια της προς την Ανδόρρα, η οποία πρόσφατα επικύρωσε τη Σύμβαση Λαζαρότε, η κα Κυριακίδου επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να επικυρώσει την εν λόγω Σύμβαση και να υιοθετήσει νομοθεσία που θα εναρμονίζεται και με τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κοινοβουλευτικό Δίκτυο ασχολήθηκε πρωτίστως με το ζήτημα των καλύτερων πρακτικών στοιχειοθέτησης και δίωξης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Σχετικές εισηγήσεις για το θέμα, παρουσίασαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Μολδαβός βουλευτής κ. Valeriou Ghiletchi και ο Εκπρόσωπος για θέματα Παιδιού στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Johan Van den Hout. Ανταλλάγησαν, εξάλλου, απόψεις για το θέμα της θέσπισης φιλικών προς το παιδί δικαστικών διαδικασιών σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Πραγματοποιήθηκε επίσης συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με την ανάγκη αλλαγής στη νοοτροπία και στη λειτουργία των θεσμών ώστε αυτοί να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά κατά τη στοιχειοθέτηση υποθέσεων σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων και την παρουσίασή τους ενώπιον Δικαστηρίου.

________________