21/5/14

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,
Φίλες και φίλοι,
Η πολιτική του κόμματος μας πρέπει να είναι μια ποιοτική παρέμβαση στη σημερινή Κύπρο της μιζέριας, της απόγνωσης, της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και της απαξίωσης των πολιτικών.
Πρέπει να είναι παρέμβαση επικουρική στις συλλογικές και μοναχικές μάχες των αδυνάτων. Πρέπει να είναι ανθρωπιστική δράση.
Οι πολίτες είναι θυμωμένο, απογοητευμένοι, απελπισμένοι. Ωστόσο, παρά τον θυμό τους, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι φταίνε, ποιοι πολεμούσαν να παρθούν διορθωτικά μέτρα, ποιοι ανέχτηκαν τους ανέντιμους και ποιοι το πάλεψαν.
Είναι άβολο να μιλήσω για τον εαυτό μου και για όσα έκανα πέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον τόπο μας. Σας ζητώ να προσμετρήσετε την συνέπεια. Τη συνέπεια στα έργα και στην ποιότητα. Αντανακλώμενη στα οφέλη που αποκομίζει ο λαός. Κερδίσαμε όλες σχεδόν τις μάχες. Και για τα 200 επιπλέον εκατομμύρια βοήθειας προς τον λαό μας, και για το 85% στα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Με τροπολογία στην έκθεση Θέρκας, ετέθησαν οι βάσεις για την εκπόνηση πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να τύχουν βοήθειας οι άποροι. Ταυτοχρόνως με δικές μας παρεμβάσεις έχει διατυπωθεί ως κοινή θέση ότι καμιά απόφαση δεν μπορεί να λαμβάνεται από την Τρόικα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για θεσμικές αλλαγές για την κάλυψη του υφιστάμενου δημοκρατικού ελλείμματος. Εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα πέρατα της Οικουμένης και λαμβάνοντας ενεργό μέρος στις επιτροπές Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Υγείας Περιβάλλοντος και άλλες, στις μεικτές κοινοβουλευτικές αποστολές στην Τουρκία και τις χώρες ΑΚΕ, όντας rapporteur για τις διμερείς σχέσεις ΕΕ-Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, όντας πρόεδρος ή μέλος πολλών ομάδων εργασίας και φιλίας με άλλα κράτη, λαμβάνοντας μέρος στις τεράστιας σημασίας εκδηλώσεις του Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους υπερασπιστές τους, ως εκπρόσωπος του ΕΛΚ, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτζ εκ μέρους των Σοσιαλιστών, τον πρώην Πρωθυπουργό του Βελγίου και αρχηγό των Φιλελευθέρων Γκυ Φερχόφστατ και πολλούς άλλους διαπρεπείς Ευρωβουλευτές, με εκδηλώσεις προβολής του πολιτισμού μας αλλά και του σκληρού προσώπου της κατοχής, με επιστημονικά συνέδρια με ελληνικά, κυπριακά, τουρκικά, αμερικανικά και ασιατικά πανεπιστήμια, με εκδόσεις και αμέτρητες διαλέξεις σε όλη την ΕΕ και όλο τον κόσμο, φέραμε την Κύπρο στο επίκεντρο της Ευρώπης.
Φέραμε επίσης την Ευρώπη στην καρδιά της Κύπρου φιλοξενώντας επανειλημμένως ξένους ευρωβουλευτές και ευρωπαίους αξιωματούχους, για να γνωρίσουν από κοντά την πληγή της κατοχή, τους προσφυγικούς οικισμούς, την τραγωδία των αγνοουμένων.
Αγαπητοί φίλοι, απέκτησα πολύτιμη πείρα, φίλους με κύρος, ισχυρούς δεσμούς και συμμαχίες. Χάρη στη σθεναρή στάση που τήρησα, άλλαξε άρδην και η στάση πολλών από τα μέλη του ΕΚ απέναντι στην Τουρκία.
Πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να υπάρχει συνεκτικός ιστός ανάμεσα στις κοινοβουλευτικές θητείες. Κι ένας έμπειρος ευρωβουλευτής αποτελεί πανίσχυρη συνδετική κόλλα.
Γι αυτό διεκδικώ μια δεύτερη κοινοβουλευτική θητεία.
Για να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μαζί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Χρειάζομαι την στήριξη σας. Χρειάζομαι την ψήφο σας.
Άλλωστε, όλοι οι πολίτες πρέπει να πάμε στις κάλπες για να διεκδικήσουμε την ελπίδα. Αν δεν πάμε θέλοντας να τιμωρήσουμε όσους θεωρούμε ένοχους για την τραγωδία, απλώς θα τιμωρήσουμε τα παιδιά μας, γιατί θα αποφασίσουν άλλοι γι μας χωρίς εμάς. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλουμε σοβαρή, περήφανη, έντιμη, αξιοπρεπή και αποτελεσματική παρουσία.
Θα αγωνιστώ χωρίς φόβο αλλά με πάθος για όλους εσάς.
Για να στηρίξουμε τις Ευρωπαϊκές πολιτικές του Δημοκρατικού Συναγερμού, που εμπνεύσθηκε και υλοποίησε την ένταξη μας στην ΕΕ. Για να στηρίξουμε τις πολιτικές του ΕΛΚ που είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος μας στην Ευρώπη. Για μια καλύτερη Ευρώπη και για μια καλύτερη Κύπρο.