8/5/14

Ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα οι εργασίες της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ

Ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα οι εργασίες της Επιτροπής
Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ


Ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα οι εργασίες της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκε Διάσκεψη με θέμα την ελευθερία της θρησκείας στη Μέση Ανατολή και Νότια Μεσόγειο. Στις εργασίες της Επιτροπής συμμετείχε η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, και μετά από σχετική τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην ΚΣΣΕ, η κα Κυριακίδου τόνισε, σε παρέμβασή της ότι, παρόλο που το τελευταίο διάστημα έγιναν κάποια μεμονωμένα βήματα προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά στην άσκηση των λατρευτικών δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων πιστών στα κατεχόμενα, με την πραγματοποίηση λειτουργιών σε κάποιες εκκλησίες, γεγονός παραμένει πως οι Ελληνοκύπριοι, πρόσφυγες και μη, δεν μπορούν ακόμη να ασκήσουν ελευθέρα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις. Επισήμανε, επίσης, ότι γύρω στις 500 εκκλησίες στο κατεχόμενο μέρος της χώρας μας έχουν είτε βεβηλωθεί είτε αφεθεί να καταστραφούν με την πάροδο του χρόνου. Η ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, τόνισε, δεν μπορεί να επιτρέπεται επιλεκτικά, σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές των κατεχομένων και σε αραιά διαστήματα.

Τέλος, η κα Κυριακίδου υπενθύμισε στους συμμετέχοντες της Διάσκεψης τη Σύσταση 1957 (2011) της ΚΣΣΕ, στην οποία γινόταν αναφορά, μεταξύ άλλων, στη διακοπή της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα το 2010 και με την οποία καλείτο η Τουρκία να διερευνήσει το συμβάν και να οδηγήσει τους υπεύθυνους στην δικαιοσύνη.