12/5/14

Συμμετοχή της Επιτρόπου Νομοθεσίας στην 52η Σύνοδο της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων ( Γενεύη, 8 και 9 Μαΐου 2014)



Συμμετοχή της Επιτρόπου Νομοθεσίας στην 52η Σύνοδο
της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων ( Γενεύη, 8 και 9 Μαΐου 2014)


Στις 8 και 9 Μαΐου 2014 η Επίτροπος Νομοθεσίας κα Λήδα Κουρσουμπά, ως Επικεφαλής Κυπριακής Αντιπροσωπείας, παρουσίασε στα πλαίσια της 52ης Συνόδου της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων στη Γενεύη τις Συνδυασμένες 4η και 5η Εκθέσεις της Κύπρου σύμφωνα με το άρθρο 19 της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης .

Μετά την εισαγωγική ομιλία της κας Κουρσουμπά, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπέβαλαν μεγάλο αριθμό διευκρινιστικών ερωτήσεων που αφορούσαν κυρίως στις ενότητες της εισαγωγικής ομιλίας όπως, η εφαρμογή της σχετικής Σύμβασης, η καταπολέμηση των βασανιστηρίων, ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστών, η κατάσταση στις φυλακές και τα πρόσφατα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, τα θέματα ασύλου και μετανάστευσης με ιδιαίτερη έμφαση σε φυλακίσεις μητέρων ανήλικων παιδιών και/ή ανήλικων προσώπων και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στην Κύπρο.

Η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας και τα υπόλοιπα μέλη απάντησαν διεξοδικά και αναλυτικά στις ερωτήσεις και παρείχαν διευκρινίσεις για ευρύ φάσμα θεμάτων στις προαναφερόμενες ενότητες. Καταληκτικά, η κα Κουρσουμπά εξέφρασε τις ευχαριστίες τόσο της Κυπριακής Κυβέρνησης όσο και της ίδιας προσωπικά για την ουσιαστική συνδρομή της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων για αντιμετώπιση των εν λόγω θεμάτων στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τον διαδραστικό διάλογο που διεξήχθη, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο στους τομείς αυτούς και για την ουσία και το επίπεδο των απαντήσεων που δόθηκαν εν μέρους της Κυπριακής Αντιπροσωπείας.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία, πέραν της Επικεφαλής Επιτρόπου Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κας Λήδας Κουρσουμπά, μετείχαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη κ. Ανδρέας Ιγνατίου, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Γιώργος Γιάγκου, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως η κα Αθηνά Δημητρίου, από το Υπουργείο Εσωτερικών η κα Μαρία Επιφανείου, από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η κα Ναταλία Ανδρέου Παναγιώτου και από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στη Γενεύη
η κα Μαρία Σολογιάννη.

________________