13/5/14

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Φ. Πατσαλή στη συνέντευξη Τύπου για το 10ο τουρνουά ποδοσφαίρου παλαιμάχων αφιερωμένο στην καταπολέμηση των ναρκωτικών

Η πρωτοβουλία του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Παλαιμάχων Λευκωσίας για διοργάνωση του σημερινού τουρνουά ποδοσφαίρου είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Το θέμα της μάστιγας των ναρκωτικών βρίσκεται στο επίκεντρο των δημόσιων συζητήσεων σε όλα τα επίπεδα της οργανωμένης Πολιτείας αλλά και σε επίπεδο κοινωνικών φορέων. Συγχαίρω τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Παλαιμάχων Λευκωσίας και τον Παγκύπριο Αντιναρκωτικό Σύνδεσμό που για δέκατη φορά συνεργάζονται για την πραγμάτωση της σημερινής εκδήλωσης. Χαιρετίζουμε θερμά τις πρωτοβουλίες αυτές και τασσόμαστε υπέρ όλων των στοχοποιημένων δράσεων που αφορούν στην πληροφόρηση, ενημέρωση και διαφώτιση σε ένα θέμα που αποτελεί καίριο ζήτημα για την κυπριακή κοινωνία.

Λυπούμαι πραγματικά που λόγοι πέραν της θέλησής μου, με εμποδίζουν να είμαι σήμερα μαζί σας, ανάμεσα σε φίλους και συνεργάτες που διακρίνονται για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους για τα κοινά. Θεωρώ ως υπέρτατο παράδειγμα παρότρυνσης της ευρύτερης κοινωνίας, τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως η σημερινή και ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγμάτωσή της.

Η Πολιτεία, μέσω του Αντιναρκωτικού Συμβούλιου Κύπρου, φροντίζει για τα τρία επίπεδα πρόληψης όπως αυτά ορίζονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και είναι (1) η πρόληψη στον γενικό πληθυσμό, (2) η πρόληψη στις ομάδες υψηλού κινδύνου, και (3) η θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των χρηστών. Διαχρονικά και από την ίδρυση του το 2000, το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Kύπρο αποτελεί έναν πολύτιμο συνεργάτη του κράτους μέσω του οποίου σήμερα σχεδιάζεται και υλοποιείται η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για τα ναρκωτικά και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες. Επίκεντρο των ενεργειών μας η πρόληψη, η θεραπεία και η κοινωνική επανένταξη των χρηστών.

Η πρώτη Εθνική Στρατηγική 2004-2008 ήταν και η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια της χώρας μας για αποτύπωση του φαινομένου και διαμόρφωση πολιτικών. Η Στρατηγική 2009-2012 βασίσθηκε σε μεγάλο βαθμό στα όσα προηγήθηκαν, στα ζητήματα που έχριζαν περαιτέρω βελτίωσης και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό την εδραίωση των απαιτούμενων συνεργιών αλλά και μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας. Η Στρατηγική 2013-2020 και το Σχέδιο Δράσης 2013-2016, αποτελούν προϊόντα κοινής προσπάθειας των κοινωνικών φορέων, των επαγγελματιών, των ατόμων που βιώνουν το πρόβλημα, του κρατικού και του εθελοντικού τομέα, και μια απτή δέσμευση για ανάληψη από κοινού, της ευθύνης για διαχείριση του προβλήματος.

Σε μια παράλληλη διαδικασία και μέσα από κοινωνικό διάλογο, είμαι περήφανος να σημειώσω ότι έχει αφαιρεθεί από το ουσιοεξαρτημένο άτομο η διάσταση του εγκληματία, γεγονός που στιγμάτιζε κοινωνικά τα ουσιοεξαρτημένα άτομα και τα κρατούσε μακριά από τις θεραπευτικές υπηρεσίες.

Για την υλοποίηση της Κυβερνητικής πολιτικής ενισχύθηκαν οι υφιστάμενες δομές και ο συντονισμός της δράσης του κρατικού και ιδιωτικού/εθελοντικού τομέα, που επιτυγχάνεται με τη λειτουργία του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, και δημιουργήθηκαν νέες δομές ώστε να καλυφθούν σοβαρά ελλείμματα στην ικανοποίηση αναγκών θεραπείας, αποκατάστασης και πρόληψης της χρήσης.

Σήμερα, υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Υγείας, παρέχονται υπηρεσίες σωματικής αποτοξίνωσης, θεραπείας, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης. Επιπρόσθετα, ενισχύονται τα υφιστάμενα κέντρα πρόληψης, οι θεραπευτικές μονάδες και οι συμβουλευτικοί σταθμοί, τα οποία είναι στελεχωμένα από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων και η αποτελεσματικότητά τους αξιολογείται από εμπειρογνώμονες του εξωτερικού.

Προγράμματα πρόληψης εφαρμόζονται επίσης από όλα τα Υπουργεία και από φορείς που εκπροσωπούνται στο Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, ενώ το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα για ένταξη στην αγορά εργασίας ατόμων από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μέσω της παροχής κινήτρων προς τους εργοδότες για εργοδότηση απεξαρτημένων ατόμων.

Βεβαίως υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν να γίνουν. Η χρήση ουσιών εξάρτησης αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας. Για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών απαιτείται διεθνής συνεργασία και σφαιρική, πολυεπίπεδη προσέγγιση, που να καλύπτει όλες τις πτυχές της μείωσης της ζήτησης και της προσφοράς. Απαιτείται, επίσης, προώθηση ευρέος φάσματος υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας. Το Υπουργείο Υγείας στοχοπροσηλωμένα ακολουθεί μια συντονισμένη προσπάθεια που εστιάζεται στην έγκαιρη εφαρμογή ουσιαστικών και στοχοθετημένων μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας, στην παροχή προσβάσιμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων και παρεμβάσεων για μείωση της βλάβης και πραγματική κοινωνική επανένταξη, στην προώθηση υγιών μορφών ψυχαγωγίας και διασκέδασης των νέων ανθρώπων, μακριά από καταχρήσεις και εξαρτήσεις που τους εγκλωβίζουν.

Ο αθλητισμός προσφέρει τη διέξοδο αυτή. Είναι μια υγιής ενασχόληση σώματος και μυαλού που επικουρεί στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και στη δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας. Και εσείς φίλοι παλαίμαχοι αποτελείτε όμορφα πρότυπα για τους νέους ως καθοδηγητές και ως φίλοι.

Σας καλώ όλους και όλες, να ταχθείτε και να προσφέρετε στην υλοποίηση αυτού του οράματος στο οποίο στοχεύει η Στρατηγική 2013-2020 και το Σχέδιο Δράσης 2013-2016, μέσα από τη δράση σας ως γονιοί, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι λειτουργοί, εθελοντές, οργανωμένα σύνολα, κοινωνικοί θεσμοί, ως ενεργοί πολίτες αυτής της χώρας. Το πρόβλημα των ναρκωτικών αφορά όλους μας και απαιτεί την ενεργό συμμετοχή της Πολιτείας, των φορέων, των οργανώσεων και των πολιτών στην αντιμετώπισή του τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά.


-----------------