3/4/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στο Γ’ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο «Πιερ Ντε Κουμπερτέν»


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και χαιρετίζω το Γ´ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο «Πιερ Ντε Κουμπερτέν» με θέμα «Οι Ολυμπιακές Αρχές και Αξίες», το οποίο διοργανώνεται από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο Ολυμπισμός, με κορυφαία έκφρασή του τούς ανά τετραετία Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι το μοναδικό σύστημα αρχών και αξιών από όσα έχουν κατατεθεί στην οικουμένη, το οποίο έγινε αποδεκτό από όλους. Οι   Ολυμπιακές Επιτροπές όλων των κρατών υιοθετούν το σύστημα αυτό, που μετουσιώνεται σε Παιδεία και Πολιτισμό και σε αγώνα Πνεύματος, Ψυχής και Σώματος. Η Ολυμπιακή Ιδέα αντικρίζει την παγκόσμια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, καλλιεργεί τον αλληλοσεβασμό και τη συνεργασία των λαών και εμπνέει τον τίμιο συναγωνισμό, γεγονός που προωθεί τη φιλία και εδραιώνει την παγκόσμια ειρήνη.

Σίγουρα ο εμπνευστής του σύγχρονου ολυμπιακού κινήματος, ο Γάλλος Pierre de Coubertin,   διαισθάνθηκε την ανάγκη για αναβίωση του πνεύματος των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, όπως αυτό άνθησε στην ελληνική γη. Στις μέρες μας, όπου το αξιακό σύστημα βάλλεται από παντού και το πρότυπο ζωής του καλού, καγαθού πολίτη έχει κατακρημνισθεί, η ανάγκη αυτή διαφαίνεται ακόμη πιο επιτακτική.

Η προσπάθεια όλων για μεταλαμπάδευση του πνεύματος του Ολυμπισμού πρέπει να στραφεί στη νέα γενιά η οποία αποτελεί το μέλλον του τόπου μας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Το σημερινό συνέδριο σηματοδοτεί μια τέτοια προσπάθεια. Ευελπιστούμε ότι τα παιδιά που είναι σήμερα εδώ μαζί μας θα αποκτήσουν θετικά βιώματα, ώστε αύριο να συνεργασθούν αρμονικά με τους συμμαθητές τους για τη μετάδοση των αρχών του Ολυμπισμού.

Μαθητικά συνέδρια όπως αυτό αποδεικνύουν έμπρακτα πως η εκπαιδευτική κοινότητα δεν περιορίζεται στην απλή εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων, αλλά, αντίθετα, επεκτείνει τις δράσεις της και προβληματίζεται σοβαρά για εκπαιδευτικά, επιστημονικά, κοινωνικά και ηθικά θέματα της εποχής μας, κάνοντας κοινωνούς της όλης διαδικασίας και τους μαθητές μας.

Ιδιαίτερα, όταν οι εισηγητές των συνεδρίων είναι οι ίδιοι οι μαθητές, αυτό εκτιμάται περισσότερο από   το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην καλλιέργεια όλων των απαραίτητων κομβικών δεξιοτήτων, ώστε οι μαθητές του σήμερα να αποτελέσουν τους ισχυρούς και ενεργούς πολίτες του αύριο. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία μέσα από τις δραστηριότητες της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και της Επιτροπής Πιερ Ντε Κουμπερτέν δίνει την ευκαιρία στους μαθητές μας να καταθέσουν τη δική τους άποψη για το αθλητικό γίγνεσθαι και για το ευ αγωνίζεσθαι στον στίβο της ζωής.

Στους μαθητές και μαθήτριες των έξι Λυκείων που συμμετέχουν στο σημερινό μαθητικό συνέδριο, καθώς και στους καθηγητές τους, εκφράζω τις προσωπικές μου ευχαριστίες και την ευχή η συνειδητοποίηση της αξίας του πνεύματος του Ολυμπισμού να αποτελέσει την αρχή για επίπονη προσπάθεια για διέξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα και μια καλύτερη κοινωνία.

Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Γ´ Μαθητικού Συνεδρίου δικτυακών σχολείων «Πιερ Ντε Κουμπερτέν» και εύχομαι   κάθε επιτυχία.

--------------------