28/4/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Επίτροπο Περιβάλλοντος


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε

την Επίτροπο Περιβάλλοντος




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Επίτροπο Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία του επέδωσε την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου της για την περίοδο Μαρτίου 2013-Μαρτίου 2014.



Επιδίδοντας την Έκθεση της, η κα Παναγιώτου ανέφερε ότι «είναι η πρώτη Έκθεση του Γραφείου του Επιτρόπου και στην οποία καταγράφεται η περιβαλλοντική κατάσταση της Κύπρου με κάποιες εισηγήσεις που ελπίζουμε να είναι χρήσιμες, για το καλό του τόπου».



Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην προστασία του περιβάλλοντος, «κάτι που συνάδει απόλυτα και με τη νέα πολιτική που θέλουμε να ακολουθήσουμε όσον αφορά την πράσινη ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων συνθηκών όπου θα ανταποκρινόμαστε πλήρως στα ευρωπαϊκά δεδομένα».



Τόνισε, επίσης ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνησή του.



Μετά τη συνάντηση, η κα Παναγιώτου δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Σήμερα στις 6 μ.μ. διοργανώνουμε ως Γραφείο μια ανοικτή εκδήλωση για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης του κοινού για τα πεπραγμένα του ενός έτους.



Στην Ετήσια Έκθεση του Γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος καταγράφουμε την υφιστάμενη κατάσταση στα θέματα Περιβάλλοντος και εισηγούμαστε πολύ πρακτικά μέτρα, διότι ήρθε η ώρα όλα αυτά που λέγονται, που καταγράφονται σε μελέτες ή σε δηλώσεις για το περιβάλλον, να μετουσιωθούν σε πράξη.



Οι πολίτες αναμένουν επίλυση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα τους ως επίσης και για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής τους και με την προστασία του περιβάλλοντος.



Στη δική μας θεματολογία υπήρχαν τα θέματα των αποβλήτων, της ενέργειας, των περιοχών προστασίας, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι το αστικό περιβάλλον, η ασφάλεια του, η ευημερία των ζώων και άλλα που απασχολούν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας».



Ερωτηθείσα σε ποιους τομείς, σε σχέση με το περιβάλλον φαίνεται να υστερεί περισσότερο η Κύπρος, η κα Παναγιώτου είπε «στα θέματα για τα οποία έχουμε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, όπως η διαχείριση των αποβλήτων όπου υπάρχουν συγκεκριμένοι μετρήσιμοι στόχοι, και η ενέργεια».



Πρόσθεσε ότι «αν δεν υλοποιηθούν οι ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει χρήματα σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης μάλιστα» ως πρόστιμο που μπορεί να προκύψει από τη μη εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών.

Επισήμανε ότι «τα άλλα σημαντικά θέματα έχουν να κάνουν με τις μεταφορές και την ευημερία των ζώων, που είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλούς συμπολίτες μας και πάρα πολλές οικογένειες».



Κληθείσα να αναφερθεί στις εισηγήσεις της σε σχέση με το θέμα ευημερίας των ζώων, η κα Παναγιώτου είπε ότι «είναι σημαντικό να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προνοεί τη δημιουργία αστυνομίας για την προστασία και την ευημερία των ζώων και είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένας συντονιστικός φορέας ο οποίος να ασχολείται με αυτά τα θέματα. Πρέπει να εφαρμόζονται οι νομοθεσίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κενό όσον αφορά αυτό το φορέα. Δεν υπάρχει αρμόδια σχετική Αρχή».



Ερωτηθείσα είπε ότι υπάρχει κενό και στην εφαρμογή του Νόμου από πλευράς και της Αστυνομίας, όπως υπάρχει και κενό στο θέμα της εκπαίδευσης του κοινού για να γνωρίζει τις υποχρεώσεις του και ότι αν δεν τις τηρήσει θα έχει επιπτώσεις. «Αυτό είναι από τη μια δουλειά της Αστυνομίας, για αυτό και θέτουμε και το θέμα της δημιουργίας της αστυνομίας για την προστασία των ζώων, κάτι για το οποίο υπάρχει ήδη Νόμος. Αυτή τη στιγμή τίθεται θέμα υλοποίησής του έτσι ώστε να μπορεί και να εφαρμόζεται», κατέληξε.



_____________________