3/4/14

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνάντησή του με το Γ.Γ. του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, είχε σήμερα, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αφρικής, συνάντηση με το Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν.  Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τα ΜΜΕ:



«H συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα ιδιαίτερα φιλικό και απόλυτα εποικοδομητικό κλίμα.  Ανέπτυξα στο Γ.Γ. τη μέχρι στιγμής πορεία του διαλόγου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, χωρίς να μπαίνω, βεβαίως, στη διαδικασία ενός παιγνιδιού επίρριψης ευθυνών.  Αυτό το οποίο έχω αναπτύξει είναι οι διαφορές που παρατηρούνται, ακόμα και σε σχέση με το Κοινό Ανακοινωθέν.

Την ίδια ώρα επανέλαβα ότι ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα συμβάλουν σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος και στην ενίσχυση της δυναμικής του διαλόγου.

Δεν παρέλειψα να επαναλάβω ότι έχει μεγίστη σημασία να συνειδητοποιήσουν όλοι οι παράγοντες, ιδιαίτερα οι συμπατριώτες μας αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη, πόσο βοηθητικός θα είναι ο αναβαθμισμένος ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ αφού η κατ’ ευχή λύση του Κυπριακού δεν θα είναι παρά μια μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο καθεστώς αλλά, και την ίδια ώρα, ενός κράτους που θα είναι και πλήρες μέλος της ΕΕ.

Οφείλω να ομολογήσω ότι υπήρξε κατανόηση εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος φαίνεται να ήτο και γνώστης των προβλημάτων.  Αυτό που θέλησα να πράξω είναι να ανασκευαστεί μια εικόνα η οποία δημιουργείται από δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και από δικής μας πλευράς, θα πρέπει να μεταδίδουμε ένα αρνητισμό.  Είμαστε στα πρώτα στάδια του διαλόγου, γίνεται αυτή τη στιγμή η κατάθεση των προτάσεων η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.  Θα υπάρξει ένα δεύτερο στάδιο κατά το οποίο αναμένεται να υπάρξει λεπτομερέστερη εξέταση των προτάσεων της καθεμιάς εκ των δύο πλευρών και, βεβαίως, αν κατ’ευχήν φανεί ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση, ενδεχόμενα να υπάρξει η τρίτη και τελευταία φάση του διαλόγου, το λεγόμενο πάρε-δώσε».

-------------------------------