3/4/14

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΕΤΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ





Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος ο Εθνικός Εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2014, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Πρύτανης, Καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Σε μια εξαιρετική αναδρομή για την παιδεία προέβη ο Καθηγητής του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Παντελής Βουτουρής, ο οποίος προέβη σε ομιλία με τίτλο «Δράξασθε Παιδείας».
Στον κοινό εορτασμό των εθνικών επετείων απονεμήθηκε όπως κάθε χρόνο το Βραβείο Θεμιστοκλή Δέρβη, στη μνήμη του πρώτου Δημάρχου της Λευκωσίας.  Το βραβείο απονεμήθηκε στη φοιτήτρια του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής Μύρια Ονησίλου, η οποία συνδύασε υψηλή ακαδημαϊκή επίδοση, με προσφορά κοινωνικό σύνολο.
Για πρώτη φορά στο πλαίσιο αυτής της τελετής απονεμήθηκαν τρεις υποτροφίες από τον Όμιλο Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας.  Η Πρόεδρος του Ομίλου κα Ελένη Κολιού και ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιο Κύπρου απένειμαν τις υποτροφίες στις Ιωάννα Χατζηστηλλή από Λάρνακα της Λαπήθου, Άντρη Κωνσταντίνου από το Πάνω Δίκωμο και Κατερίνα Παναγιώτου από την Καλογραία.  Και οι τρεις φοιτήτριες από τα τμήματα Ψυχολογίας, Αγγλικών Σπουδών και Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών αντίστοιχα, διακρίθηκαν για τις υψηλές τους επιδόσεις καθ΄όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Ιστορικής Μουσικολογίας Νίκου Μαλιάρα και με το χορευτικό όμιλο του Πανεπιστημίου Κύπρου οι οποίοι με τη συνοδεία βιολιού και λαούτου από τους μουσικούς Μιχάλη Σωκράτους και Κλεόπα Μαννάρη εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους με το πλούσιο χορευτικό τους πρόγραμμα.