10/4/14

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών κ. Μάριου Δημητριάδη
στην εκδήλωση για την «Πρώτη Εβδομάδα Διαστήματος στη Λευκωσία»


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό σε αυτή την εκδήλωση με θέμα το διάστημα. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές για αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία.

Αναντίλεκτα οι διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές έχουν ζωτική σημασία για την ανάπτυξη και μεγέθυνση της κοινωνίας και επηρεάζουν άμεσα πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας. Η διαστημική έρευνα και καινοτομία μπορεί να βοηθήσει στο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, οι μεταφορές, η ασφάλεια των πολιτών και η αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Η Κυπριακή Δημοκρατία, αντιλαμβανόμενη την τεράστια σημασία και δυναμική των διαστημικών τεχνολογιών, υποστηρίζει την αποτελεσματική προώθησή τους σε όλα τα επίπεδα της ζωής της χώρας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προχωρήσαμε στη δημιουργία κατάλληλων δομών και διαδικασιών με σκοπό την ενεργό συμμετοχή της χώρας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του ημερομηνίας 17.10.2008, ενέκρινε σειρά μέτρων και ενεργειών για την αποτελεσματική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Διαστήματος, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος GALILEO, καθώς και των σχέσεων της Δημοκρατίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕSA), αναθέτοντας για τα θέματα αυτά τη σχετική αρμοδιότητα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων (Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών). Ταυτόχρονα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση ειδικής ομάδας σοφών (think tank), αποτελούμενης από ακαδημαϊκούς και άλλους επιστήμονες, η οποία επικουρεί τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων στην εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του σε σχέση με την πολιτική διαστήματος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, τον Αύγουστο του 2009, υπέγραψε συμφωνία πλαίσιο (Cooperation Agreement) με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, αρχικής διάρκειας πέντε ετών, στην οποία καθορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της ειρηνικής χρήσης του απώτερου διαστήματος καθώς και στην εφαρμογή σχεδίων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η Κύπρος έχει πολλά να κερδίσει με την ενεργό εμπλοκή της στις δραστηριότητες της ΕSA, σε τομείς όπως η ασφάλεια, η έρευνα και διάσωση, η παρακολούθηση του περιβάλλοντος, η δορυφορική πλοήγηση, οι τηλεπικοινωνίες, η παιδεία και η τηλεϊατρική. Επίσης, η Κύπρος μπορεί να αναδειχθεί σε χώρο έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας διαστήματος, προσελκύοντας έτσι ξένα κεφάλαια και οργανισμούς για να επενδύσουν στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος ήδη αναγνωρίζεται ως κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών της ανατολικής Μεσογείου, προσφέροντας τεχνογνωσία, υποδομές και υπηρεσίες.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει τέσσερις άδειες που αφορούν τη χρήση δορυφορικών πόρων για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς και αναμένεται ότι στο εγγύς μέλλον θα εκδώσει ακόμα δύο. Επίσης, στο έδαφος της Κύπρου έχουν αναπτυχθεί δύο δορυφορικά κέντρα τα οποία ήδη προσελκύουν ξένες επενδύσεις λόγω της σημαντικής γεωγραφικής θέσης της Κύπρου.

Παράλληλα, η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δορυφορικής Πλοήγησης Galileo και EGNOS, όπως επίσης και στο Πρόγραμμα Copernicus.

Η Ευρώπη βρίσκεται ακόμη στη δίνη μιας σημαντικής οικονομικής κρίσης, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για ανάπτυξη όπως και την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας. Νομίζω όλοι συμφωνούμε για το ότι οι διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές μπορούν να παράσχουν τα εργαλεία που θα στηρίζουν την πορεία προς μια αειφόρο ανάπτυξη και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά τους διοργανωτές και να ευχηθώ η εβδομάδα διαστήματος να είναι εποικοδομητική και να συμβάλει τα μέγιστα στην ενημέρωση του κοινού και στην ανάπτυξη κατάλληλης κουλτούρας σε σχέση με τις διαστημικές εφαρμογές και τεχνολογίες.

___________________