31/3/14

Xαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας

Xαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας
σε εκδήλωση για τον εορτασμό της 1ης Απριλίου
και τη μετονομασία του Γυμνασίου Έγκωμης


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωσή σας, με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955, που συμπίπτει με την τελετή μετονομασίας του Γυμνασίου σας, από Γυμνάσιο Έγκωμης σε Γυμνάσιο Έγκωμης – Κυριάκος Νεοκλέους, προς τιμήν του ιδρυτή του.

Το Γυμνάσιο Έγκωμης ιδρύθηκε αρχικά από τον εκπαιδευτικό Κυριάκο Νεοκλέους και έχει να επιδείξει σημαντική προσφορά στην ιστορία του τόπου. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 1950 στο κέντρο της Λευκωσίας και είχε ως σκοπό του, όπως αναφέρει ο ιδρυτής του, να «δημιουργήσει ανθρώπους με υγιείς χαρακτήρες, ανώτερο πνεύμα και υψηλότερη εμπορική συνείδηση». Το 1958 ιδρύθηκε κι ένα άλλο, καθαρά κλασσικό σχολείο, το «Γυμνάσιο Νεοκλέους», με σκοπό να προαγάγει τα ελληνικά γράμματα και την κλασική παιδεία. Ήταν τέτοια η εξέλιξη των δύο σχολείων, τα οποία συμπορεύθηκαν πλέον με την κοινή επωνυμία «Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Νεοκλέους», ώστε αναγνωρίστηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ως ισότιμα με τα αντίστοιχα δημόσια σχολεία της χώρας.

Το 1960 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, αποτιμώντας την προσφορά του σχολείου, έγραψε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η προσφορά του Λυκείου Νεοκλέους κατά τα δέκα γόνιμα έτη δράσεως και καρποφορίας του υπήρξε πράγματι πολύ μεγάλη, όχι μόνον από της καθαρώς εκπαιδευτικής πλευράς, αλλά και από της απόψεως της εθνικής και της εν γένει κοινωνικής εργασίας. Εν τω μέσω των πολλών αντιξοοτήτων το Λύκειον Νεοκλέους, εμπνεόμενον από την πίστιν και τον ενθουσιασμόν του ιδρυτού του, αντεπεξήλθεν επιτυχώς εις το δύσκολον έργον της εθνικής διαπαιδαγωγήσεως των Ελληνοπαίδων της Πατρίδος μας».
Το σχολείο, ως ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, ονομάστηκε αρχικά «Ανώτερο Εμπορικό Λύκειο Λευκωσίας», ενώ με την κοινοτικοποίηση του το 1961 «Εμπορικό Λύκειο Λευκωσίας». Το 1963 μετονομάστηκε σε «Γ' Παγκύπριο Γυμνάσιο», το 1965 «Παγκύπριο Οικονομικό Λύκειο» και το 1975 «Οικονομικό Λύκειο Λευκωσίας». Το 1983, με την αφυπηρέτηση του ιδρυτή του, ονομάστηκε «Γ΄ Γυμνάσιο Κύκκου» και τέλος, το 1987, «Γυμνάσιο Έγκωμης».

Η σημερινή τελετή για την μετονομασία του σχολείου σε Γυμνάσιο Έγκωμης – Κυριάκου Νεοκλέους συμπίπτει με την επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59, της οποίας ο Κυριάκος Νεοκλέους υπήρξε αγωνιστής, με το ψευδώνυμο «Έλμος». Εύχομαι, λοιπόν, το εθνικό όραμα του ιδρυτή και το παιδευτικό έργο που ξεκίνησε, να εξακολουθήσει να εμπνέει και τους συνεχιστές του. Μόνο με σωστή παιδεία μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα ανδρωθούν νέοι αξιοπρεπείς και ικανοί, που θα διεκδικούν το δίκαιο και τη λευτεριά, όπως οι αγωνιστές του 1955-1959, και θα συμβάλλουν στην πρόοδο και ευημερία της πατρίδας μας και όλης της κοινωνίας.

Εύχομαι στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου αυτού, καλή συνέχεια στο έργο τους.

------------------

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του κ. Υπουργού η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Αίγλη Παντελάκη.