18/3/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην εκδήλωση παρουσίασης του έργου «The Oval» από τη Cybarco


Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση για την πρώτη παρουσίαση του ξεχωριστού και εξαιρετικού αυτού νέου έργου της Cybarco Development, του γραφειακού συγκροτήματος «The Oval».


Έργα σαν και αυτό επιβεβαιώνουν την ικανότητα και δυναμική που χαρακτηρίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, ο οποίος παράλληλα με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση, δίνουν τη μάχη για επαναφορά της οικονομίας της χώρας μας σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε περιόδους όπου όλοι μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και να εργαστούμε σε νέες συνθήκες οικονομικού περιβάλλοντος, έργα αυτού του μεγέθους έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο Κύπριος επιχειρηματίας, και ο κυπριακός λαός γενικότερα, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά και να επαναφέρει την Κύπρο και τον λαό μας εκεί που τους αξίζει.

Η Κυβέρνηση, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, έχει ανακοινώσει ήδη μια σειρά μέτρων όπως η επέκταση της δόμησης σε μεγάλα έργα ανάπτυξης, η έκδοση αδειών για μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις όπως γήπεδα γκολφ, ξενοδοχεία, καζίνο κ.ά, ενώ άτομα που δεν είναι πολίτες της ΕΕ μπορούν να αποκτήσουν άδεια μόνιμης παραμονής στην Κύπρο με την αγορά ιδιόκτητης κατοικίας αξίας τουλάχιστον 300 χιλιάδων ευρώ, και με καταθέσεις 30 χιλιάδων ευρώ σε τοπική τράπεζα. Επίσης έχουν γίνει ελαστικότεροι οι όροι για παραχώρηση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικαιούχους μη πολίτες της ΕΕ.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχω αναλάβει προσωπική εκστρατεία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με σειρά επισκέψεων σε σημαντικές χώρες στρατηγικής σημασίας.
Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση με τον κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου για να μπορέσουμε ως Κυβέρνηση, όπου και όπως μπορούμε, να έρθουμε αρωγοί στις δικές τους προσπάθειες.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που πληροφορούμαι ότι το νέο αυτό έργο της Cybarco θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα και με τη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων από στρατηγικό επενδυτή. Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν ξένοι επενδυτές τόσο την ίδια την εταιρία της Cybarco και τον Όμιλο Λανίτη όσο και το κυπριακό επιχειρηματικό περιβάλλον γενικότερα. Πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι η Κύπρος εξακολουθεί να διατηρεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα για τα οποία ξεχωρίζει ως σημαντικός και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Το «The Oval» θα είναι, όπως πληροφορούμαι, ένα έργο ιδιαίτερα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής και αισθητικής που θα αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τη Λεμεσό όσο και για την Κύπρο γενικότερα. Συγχαρητήρια στους εμπνευστές και δημιουργούς του εντυπωσιακού αυτού αρχιτεκτονικού σχεδίου.

Ο Όμιλος Λανίτη και οι εταιρίες του είναι γνωστοί για τη διαχρονική προσφορά τους τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία του τόπου. H Cybarco είναι ιδιαίτερα γνωστή για την ανέγερση και ανάπτυξη πρωτοποριακών έργων που ανέκαθεν προσέλκυαν το ενδιαφέρον επενδυτών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Το έργο «The Oval» αποτελεί συνέχεια αυτής της επιτυχημένης πορείας, και στις σημερινές συνθήκες αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Γι’ αυτό και σας συγχαίρω θερμά.

Η κατασκευή αυτού του έργου έχει πολλαπλά οφέλη στον τόπο μας. Συνεισφέρει στις αναπτυξιακές προσπάθειες της οικονομίας, ενισχύει την απασχόληση, προσελκύει επενδυτές, και ανεβάζει τον πήχη των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις.

Είναι αρκετό να αναφέρω ότι το συνολικό κόστος κατασκευής του θα ανέλθει στα €24.000.000, θα δημιουργήσει 250 θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή του και υπολογίζεται να αποφέρει στο κράτος, μόνο μέσω του ΦΠΑ, γύρω στα €2.500.000.

Θερμά συγχαρητήρια σε όσους έχουν συνεισφέρει μέχρι τώρα, και εύχομαι καλές επιτυχίες και μεγαλύτερες κατακτήσεις.
________________