12/3/14

Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της εκστρατείας Let’s do it Cyprus!– Καθαρίζουμετην Κύπρο σε μια μέρα

Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της εκστρατείας Let’s do it Cyprus!– Καθαρίζουμετην Κύπρο σε μια μέρα  

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου και η ομάδα «Let’s do it Cyprus!»θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου αύριο, Πέμπτη 13 Μαρτίου, στις 11.00 π.μ., στο Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος (Κυριάκου Μάτση 56, 2 οςόροφος).
Με τη συνέντευξη Τύπου σηματοδοτείται η επίσημη έναρξη της εκστρατείας «Καθαρίζουμε την Κύπρο σε μια μέρα» πουθα πραγματοποιηθεί στις 6 Απρίλιου 2014.
Το Let s do it Cyprus ! είναι μέρος της καμπάνιας Let’s do it World !, μίας παγκόσμιαςεκστρατείας καθαρισμού που στόχο έχει να απαλλάξει τις φυσικές περιοχές του κόσμου από σκουπίδια. Είναι το μεγαλύτερο εθελοντικό πρόγραμμα και η μεγαλύτερη κίνηση πολιτών που έχει οργανωθεί ποτέ στον κόσμο.
Η ιδέα γι’ αυτή τηνκινητοποίηση γεννήθηκε το 2008 στην Εσθονία όπου 50.000 εθελοντές μαζεύτηκαν για να καθαρίσουν 10.000 τόνους σκουπίδια που βρίσκονταν σε δρόμους, δάση, παραλίες και πόλεις και κατάφεραν να καθαρίσουν ολόκληρη τη χώρα τους σε μόνο πέντε ώρες. Σήμερα στο Let’s do it World !συμμετέχουν πέραν των 100 χωρών, ανάμεσά τους και η Κύπρος.
Το Let’s do it Cyprus! συμμετείχε με επιτυχία για πρώτη φορά στην παγκόσμια αυτή εκστρατεία, στις 29 Σεπτεμβρίου του 2012, με περίπου 4000 εθελοντές οι οποίοι συνέλεξαν σκουπίδια πέραν των 20 τόνων.
Δυστυχώςη Κύπρος θεωρείται μια χώρα γεμάτη σκουπίδια, ενώ οι Κύπριοι παράγουν δύο κιλά σκουπίδια τη μέρα, τοποθετώντας την Κύπρο στην 1 η θέση όσον αφοράτην κατά κεφαλήν παραγωγή σκουπιδιών στην ΕΕ. Η ετήσια παραγωγή ανά άτομο ανέρχεται στα 691 κιλά (στοιχεία 2010) . Αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να την αλλάξουμε.
Θετικό είναι το γεγονός ότι φέτος μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 90 φήμοι και κοινότητες, 51 οργανώσεις / φορείς και 16 κυβερνητικά τμήματα, μεταξύ των οποίων η Προεδρία και το Υπουργείο Άμυνας.
Ο αριθμός των εθελοντών που έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι σήμερα ανέρχεται στις 3000.
Στόχος μας είναι να έχουμε τη συμμετοχή όσο περισσότερων εθελοντών γίνεται, ώστε το μήνυμά μας να φτάσει σε ολόκληρη την Κύπρο και να ακουστεί ηχηρό σε όλο τον κόσμο μέσω του Let s Do It World ! Γι’ αυτότον λόγο χρειαζόμαστε τη βοήθεια και συμμετοχή όλων. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων για να καθαρίσουμε την Κύπρο σε μία μέρα και να την διατηρήσουμε καθαρή για πάντα.
Η συμμετοχή της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των οργανωμένων φορέων, των εθελοντικών οργανώσεων και του κοινού είναι κομβική, αφού ουσιαστικά η επιτυχία της εκστρατείας «Καθαρίζουμε την Κύπρο σε μια μέρα» στηρίζεται στον εθελοντισμό και στην αγάπη όλων μας για το περιβάλλον και την Κύπρο.
Για περαιτέρω πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με το 70009055.
 __________________