31/3/14

Ο Υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup








Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο, με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Jeroen Dijsselbloem. Μετά τη συνάντηση οι κ.κ. Γεωργιάδης και Dijsselbloem προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.



Στην εισαγωγική του δήλωση ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε τα εξής:

«Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να υποδεχθούμε και να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο του Eurogroup εδώ στη Λευκωσία. Ασφαλώς οι ευκαιρίες για συνεργασία και για επαφή είναι συχνότατες όμως η παρουσία του Προέδρου του Eurogroup στη Λευκωσία ένα χρόνο μετά την κορύφωση των προβλημάτων αλλά και μετά την έναρξη της προσπάθειας για τη διόρθωση, σταθεροποίηση και μεταρρύθμιση της κυπριακής οικονομίας, είναι σημαντική. Και για λόγους συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσιαστικούς.

Αυτό που θα επαναλάβω είναι πως η κυπριακή Κυβέρνηση είναι απόλυτα δεσμευμένη στην προσπάθεια αποκατάστασης της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας. Όχι για να ικανοποιήσουμε τρίτους αλλά για να εξυπηρετήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και την προοπτική του τόπου μας. Η πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο θα συνεχιστεί».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, από πλευράς του, είπε τα εξής:

«Πέρασε περίπου ένας χρόνος από τότε που πήραμε την απόφαση για το πρόγραμμα της Κύπρου αναφορικά με τα μέτρα που ήταν απαραίτητα εν όψει της σοβαρής κρίσης που προέκυψε από τις τράπεζες και που είχε επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία της Κύπρου. Είμαι εδώ σήμερα για να εκφράσω την υποστήριξη και τον θαυμασμό μου για το έργο που εσείς και η Κυβέρνησή σας έχετε επιτελέσει, καθώς και για να τονίσω πως αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα στην οικονομία βραχυπρόθεσμα και στις ζωές των ανθρώπων εδώ στην Κύπρο. Είναι δύσκολοι καιροί. Τα μέτρα είναι δύσκολα αλλά αναπόφευκτα, και εσείς τα λαμβάνετε όχι για να ικανοποιήσετε, όπως έχετε πει, την Ευρώπη ή το Eurogroup αλλά επειδή νιώθετε πως είναι αναγκαία για να ενδυναμωθεί εκ νέου η κυπριακή οικονομία και ως εκ τούτου να λάβετε το μέλλον της χώρας σας στα χέρια σας.

Σας στηρίζω πλήρως. Το Eurogroup στέκεται δίπλα σε σας και στα μέτρα που λαμβάνετε. Ο τρόπος με τον οποίο εκπληρώνετε όλες τις δεσμεύσεις του προγράμματος αξίζει τη στήριξή μας. Πιστεύω πως θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές στο μέλλον, ωστόσο θα υπάρξει και μια νέα προοπτική για την οικονομία και τον κόσμο της Κύπρου. Η κυπριακή οικονομία έχει φανεί δυναμική και ευέλικτη, και ως εκ τούτου είμαι αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα ανακάμψει σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που παίρνετε τώρα. Αυτά είναι απαραίτητα και θα διανοίξουν μια νέα προοπτική για την Κύπρο και την οικονομία της».

Ο Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία και κληθείς να πει κατά πόσον η θέση της Κύπρου στο θέμα αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της οικονομικής ανάκαμψης, είπε: «Είναι γεγονός ότι η Κύπρος έχει διατηρήσει άριστες σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Ωστόσο επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω πως η θέση μας δεν καθορίζεται από στενά ατομικά συμφέροντα, και δη οικονομικά συμφέροντα. Αυτά που διακυβεύονται είναι ζητήματα αρχής και αυτά καθορίζουν τη στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης. Είμαστε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να έχει μια δυνατή και ενιαία φωνή όσον αφορά τέτοια ζητήματα που δημιουργούν κινδύνους για τη σταθερότητα και την προοπτική για συνεργασία. Αυτό είναι που πρέπει να καθοδηγεί τη στάση όλων μας. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της προοπτικής για συνεργασία. Πέραν αυτού δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για το ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τις εξελίξεις. Επαναλαμβάνω πως το κύριο μας ενδιαφέρον είναι η εδραίωση της σταθερότητας και του κράτους δικαίου στην περιοχή».
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Dijsselbloem ανέφερε ότι θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο αυριανό Eurogroup βάσει και των εκθέσεων της Τρόικα.  Τόνισε ότι σίγουρα ανησυχεί για την πολιτική σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης επειδή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την προώθηση σημαντικών θεμάτων της κάθε χώρας, όπως και η ανάγκη δυνατής πολιτικής στήριξης.

Αναφερόμενος στο κούρεμα του περασμένου Μαρτίου, ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι ήταν μια πολύ σκληρή απόφαση αλλά παράλληλα και αναπόφευκτη υπό το φώς της κατάστασης που επικρατούσε στον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο.  Τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο εργάστηκαν πολύ σκληρά για την τραπεζική ένωση έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τέτοιου είδους κατάσταση μη βιώσιμου τραπεζικού τομέα δεν θα ξαναεμφανιστεί στο μέλλον, ότι θα υπάρχει ισχυρή εποπτεία σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ότι θα υπάρχουν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και ότι θα υπάρχουν πλαίσια επίλυσης διαφορών που θα είναι ίσα σε όλες τις χώρες.

Από πλευράς του, ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αν είχαν την ευκαιρία θα έκαναν πολλά πράγματα διαφορετικά πριν από δύο-τρία χρόνια και ότι το μάθημα που πρέπει να αντλήσουμε από την εμπειρία μας είναι η ανάγκη να δρούμε έγκαιρα, πολύ πριν εμφανιστούν τα προβλήματα σε μέγεθος που να απαιτούν αναπόφευκτες και επίμαχες αποφάσεις.  Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, πληρώνει το τίμημα της αδυναμίας της να δράσει έγκαιρα όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα σύννεφα της κρίσης και όταν τα μέτρα που θα λαμβάνονταν θα ήταν πολύ πιο ήπια παρά τα σημερινά.  Ο Υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι θα έκανε τα πάντα για να μην ξαναυπάρξει ανάγκη κουρέματος στο μέλλον.

Αναφορικά με τις συνομιλίες για το κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Dijsselbloem τόνισε ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τις συνομιλίες και ελπίζει για ένα θετικό αποτέλεσμα το οποίο θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία για το μέλλον της χώρας στο σύνολο της.  Είπε επίσης ότι γνωρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βάζει πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτή τη διαδικασία η οποία συμβάλλει στην αισιοδοξία για το μέλλον. 

Σε σχέση με τους ελέγχους κεφαλαίων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι ακόμα μια αναπόφευκτη παρενέργεια της απόφασης του περασμένου Μαρτίου, οι οποίοι όμως χαλαρώνουν σταδιακά και στην ουσία παραμένουν πολύ λίγοι εγχώριοι περιορισμοί οι οποίοι θα αρθούν πλήρως πολύ σύντομα.  Οι εξωτερικοί ελέγχοι είναι επίσης σχετικοί, είπε, αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί στις συνήθεις εμπορικές πράξεις, ούτε σε νέες εισροές ή εκροές χρημάτων ενώ το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται σταδιακά και με τον ίδιο ρυθμό αίρονται και οι περιορισμοί. 

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Dijsselbloem είπε ότι εξαρτάται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την Κυβέρνηση το πότε θα άρουν τους ελέγχους, τονίζοντας ότι ο κύριος όρος που πρέπει να εκπληρωθεί είναι η οικονομική σταθεροποίηση της κατάσταση και η επιστροφή της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Τόνισε επίσης ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης είναι πολύ καλά σχεδιασμένο και πολύ αποτελεσματικό, ιδιαίτερα αφού η Κύπρος εκπληρώνει όλες της τις υποχρεώσεις, και περιέχει όλα τα εργαλεία και οικονομικά μέσα για να στηρίξει την Κύπρο. 

______________