27/3/14

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου
στην επέτειο της 1ης Απριλίου και στον θάνατο του Υπουργού Άμυνας
σε συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής

Θα ήθελα να αναφερθώ προ ημερησίας διατάξεως στην επέτειο της 1ης Απριλίου του 1955, καθώς την Τρίτη συμπληρώνονται 59 χρόνια από την ημέρα έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Είναι μια ιστορική μέρα για τη σύγχρονη Κύπρο, αφού τότε ενάντια σε κάθε πιθανότητα ο κυπριακός λαός ανταποκρίθηκε στο σάλπισμα της ένοπλης προσπάθειας για απόκτηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, αψηφώντας κάθε οικονομικό, αριθμητικό και στρατιωτικό πλεονέκτημα του αποικιοκρατικού καθεστώτος.

Τα βουνά και τα δάση της πατρίδας μας μετατράπηκαν σε πεδία μάχης και ποτίστηκαν με το αίμα των ηρώων μας. Μαχητικές διαδηλώσεις στις πόλεις και τα χωριά με τη μαθητιώσα νεολαία στην πρώτη γραμμή τροφοδοτούσαν ακατάπαυστα τη φλόγα του αγώνα. Ήρωες όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Φώτης Πίττας και τόσοι άλλοι με τη θυσία τους φώτισαν τον δρόμο προς την τελική νίκη και την ελευθερία.

Άνθρωποι των γραμμάτων από τον ελληνικό, αλλά και το διεθνή χώρο εμπνεύστηκαν από τον υπέροχο αγώνα των Κυπρίων ενάντια στο πανίσχυρο βρετανικό στέμμα και εξυμνώντας τα κατορθώματά τους ενδυνάμωσαν το αντιαποικιακό κίνημα σε όλο τον κόσμο.

Ο αγώνας του λαού μας έφερε το τέλος της υποδούλωσης και τη δημιουργία της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας που εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί το θώρακα του αγώνα για ελευθερία και δικαίωση. Οφείλουμε λοιπόν εμείς σήμερα να διατηρούμε στη μνήμη μας το φωτεινό παράδειγμα των ηρώων της ΕΟΚΑ για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας μέχρι την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας και τη λύση του Κυπριακού με βάση τις αρχές του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Θα ήθελα τώρα να αναφερθώ και στο θλιβερό γεγονός που συγκλόνισε όλους μας την περασμένη εβδομάδα, στον αδόκητο θάνατο του Υπουργού Άμυνας και πρώην συναδέλφου Τάσου Μητσόπουλου σε ηλικία 48 ετών.

Ο Τάσος Μητσόπουλος γεννήθηκε στη Λάρνακα και πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε Κύπρο και Ελλάδα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και από νεαρή ηλικία ενεπλάκη στα πολιτικά δρώμενα. Διετέλεσε μέλος της φοιτητικής παράταξης “Πρωτοπορία” και παράλληλα μέλος της ηγεσίας της Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στην Ελλάδα εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος της Υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού, ως διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Δημήτρη Αβραμόπουλου και ως σύμβουλος του ευρωβουλευτή Κωνσταντίνου Χατζηδάκη. 

Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε ως διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη μέχρι τον διορισμό του στη θέση του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Ήταν μέλος του Εκτελεστικού και του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κόμματος καθώς και επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Μέσης Ανατολής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Εξελέγη Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας το 2006 με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 2011. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, μέλος της Επιτροπής Επιλογής και πολλών άλλων κοινοβουλευτικών επιτροπών, καθώς και μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Τάσος Μητσόπουλος υπηρέτησε αυτό το κοινοβούλιο επί επτά συναπτά έτη, προτού κληθεί να υπηρετήσει τον τόπο αρχικά από τη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων και αργότερα από τη θέση του Υπουργού Άμυνας. Οι πλείστοι εξ ημών είχαμε το προνόμιο να συνεργαστούμε μαζί του και να διαπιστώσουμε το ήθος, την εντιμότητα, την ανθρωπιά και την εργατικότητά που τον διέκριναν. Ο Τάσος ξεχώριζε για τον ήπιο πολιτικό του λόγο, τη σεμνότητα και τον πράο του χαρακτήρα. Και δεν είναι τυχαίο που ο πόνος και η θλίψη για την απώλειά του ήταν καθολικά, ξεπέρασαν τα στενά κομματικά πλαίσια και επηρέασαν βαθύτατα ολόκληρη την κοινωνία.

Εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την οικογένειά του και διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1955-’59.

Αιωνία τους η μνήμη!
__________________