12/3/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το θέμα παραίτησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
για το θέμα παραίτησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας


Είναι ώρα αυτό το θέμα να λήξει είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης αναφερόμενος στα συνεχή σχόλια σε σχέση με το θέμα παραίτησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκου Δημητριάδη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αυτό το πολύ κρίσιμο θέμα για την οικονομία και τον τόπο και ενεργώντας αποκλειστικά και μόνο με βάση το δημόσιο, εθνικό συμφέρον και ειδικότερα το συμφέρον της οικονομίας του τόπου, προχώρησε στην αποδοχή της οικιοθελούς παραίτησης του κ. Δημητριάδη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Απριλίου, και δεν υπήρξε καμιά συναλλαγή.

Οι όλοι ισχυρισμοί περί συναλλαγής είναι αβάσιμοι και αστήρικτοι, διότι καταρχάς σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις με βάση το πενταετές συμβόλαιο που υπήρχε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αποζημιώσεις, λόγω της πενταετούς θητείας του, και σε όλα αυτά τα συμβόλαια υπάρχει πάντα αυτό το ενδεχόμενο.

Οι ισχυρισμοί ότι η Κυβέρνηση ενήργησε με σκοπιμότητες συναλλαγής, αυτή τη στιγμή ειδικά, μετά και τη συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πιστεύουμε ότι δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις και στο εξωτερικό και θα θέλαμε να υπομνήσουμε ότι, για μία χώρα η οποία τράβηξε τόσα πολλά αυτή την περίοδο για το συγκεκριμένο θέμα, θα ήταν καλύτερο να είμαστε πολύ πιο υπεύθυνοι.

Μετά τη διαπίστωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν ετίθετο θέμα άσκησης ποινικής δίωξης και επειδή η χώρα δεν αντέχει αμφίβολες δικαστικές μάχες που της τραυματίζουν το κύρος της αυτή τη στιγμή, είναι ώρα αυτό το θέμα να λήξει. Το συμφέρον του τόπου επέβαλλε και επιβάλλει αυτή η απόφαση, μετά την οικιοθελή παραίτηση του κ. Δημητριάδη να ειδωθεί αποκλειστικά και μόνο με εθνικό φακό».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι για το θέμα θα προβεί σε δηλώσεις ο Υπουργός Οικονομικών η θέση του οποίου «είναι σαφής, δηλαδή, πως η διαδικασία, όπως διακανονίστηκε και κατέληξε η όλη συνεννόηση, βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο συμβόλαιο του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

Ερωτηθείς αν ζητήθηκε από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μεταφερθεί το ποσό της αποζημίωσης του σε τράπεζα του εξωτερικού, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τα περιοριστικά διατάγματα που ήδη υπάρχουν».

________________