7/3/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε σεμινάριο για ευκαιρίες εργοδότησης στις αερομεταφορές

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να συγχαρώ το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν ειδικό σεμινάριο για άνεργους νέους και φοιτητές για τα «Επαγγέλματα και τις Ευκαιρίες Εργοδότησης στον Τομέα των Αερομεταφορών».

Η πρωτοβουλία αυτή σημαίνει για μένα ότι σκεφτόμαστε και ενεργούμε διαφορετικά πια. Δεν περιμένει ο ένας τον άλλο, τι να κάνουμε για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης και την πιο οδυνηρή από αυτές, την ανεργία.

Εκτός από το γεγονός ότι το σεμινάριο δε συνεπάγεται καμία επιβάρυνση στους συμμετέχοντες, θεωρώ ότι η όλη προσέγγισή σας, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα δράσης και κινητοποίησης.

Είναι πολύ σημαντικό, οι άνεργοι νέοι να δουν τις προοπτικές που έχουν επαγγέλματα τα οποία απαιτούν ειδίκευση και έγκαιρο προσανατολισμό για σκοπούς κατάρτισης. Οι νέοι μας είναι ανάγκη να έχουν τεκμηριωμένη ενημέρωση, αλλά και πλήρη επίγνωση για το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας. Ποια επαγγέλματα έχουν μέλλον και με ποιο τρόπο να προσανατολιστούν σε αυτά. Σήμερα αναζητούμε απαντήσεις στην ανεργία και θα τις βρούμε αν κινητοποιηθούμε, επιστρατεύσουμε τη γνώση, την εξειδίκευση, την καινοτομία, το «επιχειρείν». Μιλάμε για «πράσινα» και «γαλάζια» επαγγέλματα, μιλάμε για την έξυπνη εξειδίκευση, μιλάμε – όπως κάνουμε σήμερα – για τα επαγγέλματα των αερομεταφορών.

Είμαι σίγουρη ότι οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα έχουν πολλά και σημαντικά να ακούσουν από την πλειάδα των καταξιωμένων ομιλητών που είναι γνώστες του πεδίου απασχόλησης στις αερομεταφορές. Γνωρίζουν τις ευκαιρίες εργοδότησης στον τομέα αυτό, σε σχέση τόσο με την Κύπρο όσο και το εξωτερικό. Πρόκειται άλλωστε για επαγγέλματα με ανοικτούς ορίζοντες.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Για την Κύπρο, ο τομέας των αερομεταφορών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού αποτελεί τον μοναδικό τρόπο εισόδου και εξόδου από αυτή. Αποκτά δε ακόμα μεγαλύτερη σημασία αφού ο τόπος μας στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, ιδιαίτερα τώρα με την οικονομική ύφεση, όπου η ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Στην Κύπρο, ο αριθμός των απασχολούμενων στον τομέα των μεταφορών και αποθήκευσης παρέμεινε περίπου σταθερός στις 15.000. Μάλιστα κατά τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2013 παρουσίασε σχετική αύξηση . Οι προοπτικές του τομέα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι είναι θετικές, δημιουργώντας ευκαιρίες για απασχόληση.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στο σεμινάριό σας, το οποίο είμαι σίγουρη ότι θα βρουν πολύ χρήσιμο οι συμμετέχοντες.

Εύχομαι ακόμα η πρωτοβουλία σας να έχει και συνέχεια, κι από άλλους εξειδικευμένους φορείς και ιδρύματα, με τη συνδρομή των πανεπιστημίων μας.