10/3/14

Μήνυμα της Α.Μ. της Βασίλισσας, Αρχηγού της Κοινοπολιτείας


Ημέρα της Κοινοπολιτείας
Μήνυμα της Α.Μ. της Βασίλισσας, Αρχηγού της Κοινοπολιτείας


Η άφιξη στη Γλασκώβη της σκυτάλης, που είχε ξεκινήσει το ταξίδι της πέντε χρόνια πριν από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, θα σηματοδοτήσει, φέτος τον Ιούλιο, την έναρξη των 20ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων.
Πολλοί από μας παρακολουθούμε στενά την πορεία μεταφοράς της σκυτάλης καθώς διασχίζει τις 70 χώρες και περιοχές, των οποίων οι ομάδες θα συμμετάσχουν στους Αγώνες. Οι εικόνες αυτές ζωντανεύουν την έννοια της Κοινοπολιτειακής οικογένειας: είναι υπέροχο να βλέπουμε τη ζεστασιά, την κοινή προσπάθεια και την καλή θέληση, καθώς η σκυτάλη περνά από τα χέρια χιλιάδων ατόμων.
Παρόλο που οι ιστορικές σχέσεις και κληρονομιές του παρελθόντος είναι ισχυρές, εντούτοις, η κοινή πεποίθηση ότι η Κοινοπολιτεία μπορεί να επηρεάσει θετικά το μέλλον μας, μας ενώνει. Άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και κουλτούρας υφαίνουν ένα, συνεχώς αυξανόμενο δίκτυο δεσμών, το οποίο μας συνδέει μέσα από τη διαφορετικότητα μας και σ’ένα κοινό σκοπό. Είναι αυτή η ενότητα που εκφράζεται στη φετινή θεματική: «Ομάδα της Κοινοπολιτείας».
Καθώς οι εθνικές ομάδες θα επικεντρώνονται στους αγώνες του Αυγούστου, η Ομάδα της Κοινοπολιτείας θα έχει ένα πιο μακρόπνοο στόχο, τη συνεργασία για μια διαχρονικότερη επιτυχία.
Σ΄όλη την Κοινοπολιτεία, οι εμπειρίες ζωής διαφέρουν ευρέως και ο καθένας από μας μερικές φορές συνεισφέρουμε από πολύ διαφορετικές απόψεις. Όμως, παραμένουμε προσηλωμένοι στους ίδιους στόχους. Μαζί, αλληλοενθαρρυνόμαστε και αντλούμε δύναμη από αυτή την αμοιβαία στήριξη.
Η κοινή αντίληψη ότι είμαστε ομάδα και ότι είμαστε ικανοί, μέσω ομαδικής εργασίας, να επιτύχουμε πολλά περισσότερα από ότι μόνοι, βρισκόταν πάντοτε στην καρδιά της προσέγγισής μας. Για όλους μας, αυτό έχει πλέον αποτυπωθεί στο Χάρτη της Κοινοπολιτείας, ο οποίος καθορίζει τις αξίες και αρχές που μας οδηγούν και μας ενθαρρύνουν.
Φέτος, υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή παιδιών και νέων στους εορτασμούς της Ημέρας της Κοινοπολιτείας. Οι εξελίξεις της τεχνολογίας μας βοηθούν να προσεγγίσουμε μεγαλύτερο αριθμό νέων στα σχολεία, στο διαδίκτυο μέσω της πρωτοβουλίας «Τάξη της Κοινοπολιτείας», καθώς και μέσω τοπικών εκδηλώσεων σε κοινότητες όπου κυματίζει η σημαία της Κοινοπολιτείας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που φέτος, στα πλαίσια του έτους της «Ομάδας της Κοινοπολιτείας», θα εργαστούμε ώστε να οικοδομήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον ενότητας, στο οποίο ο καθένας από μας θα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο, αλλά και να μοιραστεί το κοινό όφελος.