28/3/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στο Διεθνές Συνέδριο Νεφρολογίας



Είναι μ ε ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω το Διεθνές Συνέδριο Νεφρολογίας, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στον τόπο μας. Η φιλοξενία του ιδιαιτέρως σημαντικού αυτού συνεδρίου, αποτελεί μεγάλη τιμή για τη χώρα μας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την ιατρική κοινότητα.


Η αναγνώριση της προσφοράς και του ψηλού επιστημονικού έργου που το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει, είχε σαν αποτέλεσμα να εγκριθεί και να χρηματοδοτηθεί η διοργάνωση του Διεθνούς αυτού Συνεδρίου από το European Renal Association και το European Dialysis and Transplant   Association .

Στόχος και σκοπός του Συνεδρίου, είναι ασφαλώς η ενημέρωση των γιατρών και επαγγελματιών υγείας για τα ποικίλα και ιδιόμορφα θέματα που απασχολούν σήμερα τον τομέα της νεφρολογίας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί όπως καταδεικνύεται από το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου, στις πρόσφατες έρευνες που διενεργήθηκαν στους τομείς της ανοσονεφρολογίας και των κληρονομικών παθήσεων των νεφρών, με ιδιαίτερη αναφορά στις αιματουρίες.

Οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στους εν λόγω τομείς, καθιστούν τη συνεργασία και τη δικτύωση των νεφρολόγων του Ευρωπαϊκού τομέα, τεράστιας σημασίας.
 
Η σωστή πληροφόρηση δε, για την κατάσταση και τις συνέπειες των νεφρολογικών παθήσεων, ενδιαφέρει όχι μόνο τους νεφρολόγους, αλλά και τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, καθώς όλοι μαζί μπορούν να συμβάλουν στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αποτελεί μια συχνή νοσολογική οντότητα με επιπολασμό που φθάνει το 13% του ενήλικου πληθυσμού.

Η μη εμφάνιση συμπτωμάτων με την έναρξη της νόσου έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται η διάγνωση, αφού έχουν ήδη επισυμβεί, καρδιοαγγειακές επιπλοκές.

Ως αποτέλεσμα, η συντονισμένη και εντατική συνεργασία καρδιολόγου και νεφρολόγου με στόχο την ολιστική προσέγγιση της, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Άμεσα συνδεδεμένη με την νεφρολογία είναι και η μεταμόσχευση οργάνων. Η πατρίδα μας μπορεί να περηφανεύεται για τα επιτεύγματα της στον τομέα αυτό τόσο παλαιότερα, όσο και μετά την λειτουργία της νέας μονάδας μεταμόσχευσης που λειτουργεί στο Νέο Νοσοκομείο Λευκωσίας, η οποία έθεσε το θέμα των μεταμοσχεύσεων σε νέες βάσεις, με ψηλούς στόχους και επιδιώξεις.

Βασικό μέλημα του Υπουργείου Υγείας και των Ιατρικών Υπηρεσιών,πέραν από την παράταση της επιβίωσης των ασθενών, είναι η παροχή ποιότητας ζωής, με στόχο τον περιορισμό στο ελάχιστο, του χρόνου για τις ανάγκες της θεραπευτικής αγωγής.

Η ανάπτυξη της γενετικής σε συνδυασμό με την αναγεννητική ιατρική, αποτελούν το μέλλον αντιμετώπισης της παθογένειας, της χρόνιας νεφρικής ανεπαρκείας.

Η παρέμβαση με εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, με πολυδύναμες ιδιότητες, οι οποίες προκύπτουν από μετατροπή ενήλικων κυττάρων κάτω από κατάλληλη επεξεργασία, αφού συζητηθούν από επιστημονικής και ηθικής άποψης, θα αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας εποχής στον εν λόγω τομέα.

Όλα αυτά και πολλά άλλα, όπως για παράδειγμα τα επιτεύγματα της επιδημιολογικής έρευνας τα τελευταία 20 χρόνια στην Κύπρο, η όποια έγινε κατορθωτή μέσα από μια συνεργασία Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα σε θέματα νεφρολογίας, θα συζητηθούν από τους ειδικούς με κάθε λεπτομέρεια.

Καλωσορίζω με ιδιαίτερη εκτίμηση τους εκλεκτούς ξένους ομιλητές, και τους εύχομαι ευχάριστη παραμονή στο νησί μας.

Συγχαίρω τέλος τους διοργανωτές και εύχομαι κάθε επιτυχία στα εργασίες του συνεδρίου.