20/3/14

Χαιρετισμός του Προεδρεύοντος της Βουλής κ. Σοφοκλή Φυττή



Χαιρετισμός του Προεδρεύοντος της Βουλής
κ. Σοφοκλή Φυττή σε προβολή ντοκιμαντέρ
για τη θυσία των ηρώων της Σιας


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, στην πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στη ζωή και τη θυσία των ηρωικών τέκνων της κοινότητας της Σιας.  Ένα ντοκιμαντέρ, που αποτελεί μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Σωματείου «Ομάδα Εθελοντών Σιας» σε συνεργασία με τις οικογένειες των ηρώων και αποτίνει φόρο τιμής σε αυτούς που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, υπερασπιζόμενοι την πατρώα γη.

Τον 28χρονο, τότε, Έφεδρο Ανθυπολοχαγό Γεώργιο Τομπόλη του Θεοφάνους, που έπεσε έξω από τον Γ.Σ. «Πράξανδρος» στην Κερύνεια, επιλέγοντας συνειδητά το βέβαιο θάνατο, για να σώσει τους συντρόφους του, τους οποίους και προέτρεψε να αποχωρήσουν. Η τύχη του ήρωα εξακριβώθηκε 33 χρόνια μετά, το 2007, όταν τα μαρτυρικά του οστά βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Καζάφανι της Κερύνειας.

Τον 18χρονο, τότε, Σμηνίτη Κωνσταντίνο Σάββα του Σωφρονίου, που κατετάγη ως νεοσύλλεκτος στην Εθνική Φρουρά τον Ιανουάριου του 1974 και έπεσε ηρωικά μαχόμενος 6 μήνες μετά, στις 21 Ιουλίου 1974, από πυρά της τουρκικής αεροπορίας, ποτίζοντας κι αυτός, με το νεανικό του αίμα, τις προδομένες κυπριακές «Θερμοπύλες».

Τον 23χρονο, τότε, Στρατιώτη Σωτήρη Γιατρού του Γεωργίου, ο οποίος ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της πατρίδας στις 20 Ιουλίου του 1974, μεταφέρθηκε στην Κυθραία και από εκεί στην Κερύνεια. Ο ήρωας θεάθηκε για τελευταία φορά στις 22 Ιουλίου 1974 και έκτοτε θεωρείτο αγνοούμενος, μέχρι τις 19 Μαΐου 2010 όταν και ανευρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA τα μαρτυρικά του οστά.

Τον 25χρονο, τότε, Ιάκωβο Παπαδόπουλο του Θεοδώρου, ο οποίος θεάθηκε για τελευταία φορά στον Τράχωνα και έκτοτε αγνοείται η τύχη του, αφήνοντας ορφανή τη νεογέννητη, τότε, κόρη του Κούλα.

Τον 21χρονο, τότε, Στρατιώτη Δημήτριο Σταύρου του Αρτεμίου, ο οποίος υπηρέτησε στον Καράολο Αμμοχώστου και στο Παλαίκυθρο και έκτοτε αγνοείται η τύχη του, ενώ, κατά τραγική ειρωνεία, τον περίμενε τιμητική υποτροφία για σπουδές στην Ιταλία.

Και τέλος, τον 24χρονο, τότε, Εθνοφύλακα Ανδρέα Παφίτη του Γεωργίου, που συμμετείχε ως εθελοντής μαχητής στις μάχες της Λευκωσίας κατά την εκδήλωση της Τουρκανταρσίας, τον Δεκέμβριο του 1963, και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Η ηρωική θυσία των προαναφερθέντων παλληκαριών σφράγισε με αίμα ηρωικό, με αίμα νεανικό, την ενεργό συμμετοχή της κοινότητας της Σιας, στα εθνικά προσκλητήρια της πατρίδας. Τόσο στο μαύρο καλοκαίρι του 1974 όσο και στην Τουρκανταρσία του 1963-1964.

Η βαριά κληρονομιά των ηρώων μας υπαγορεύει να αγωνιστούμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του Κυπριακού λαού. Να δώσουμε το μήνυμα ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν θα γονατίσει.  Θα συνεχίσει, ναι, με σωφροσύνη, ασφαλώς με υπευθυνότητα αλλά και με απόρριψη της λογικής της αποδοχής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή. Και με άρνηση συνεχών υποχωρήσεων στις πιέσεις ξένων που αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου, εξακολουθούν, υιοθετώντας κυνικά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, να ανατρέπουν καθημερινά κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης.

Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας οι εχθροί της ελευθερίας. Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια.  Κανένας εκβιασμός, καμιά απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά πίεση δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση.

Έχουμε υποχρέωση να επιμένουμε στην κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των εγκλωβισμένων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, συγχαίρω θερμά το Σωματείο «Ομάδα Εθελοντών Σιας», για την πρωτοβουλία της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται σήμερα για πρώτη φορά. 

Εκ μέρους του Προέδρου της  Βουλής των Αντιπροσώπων σας ευχαριστώ πολύ για την τιμητική πρόσκληση που του απευθύνατε να τεθεί η εκδήλωσή σας υπό την αιγίδα του.

_________________