6/3/14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας για το θέμα που αφορά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, με αφορμή δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο για το θέμα που αφορά στη μείωση της στρατιωτικής θητείας, προέβη σήμερα στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Είναι κοινά αποδεκτό ότι η στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά είναι μεγάλη και η μείωση της ασφαλώς αποτελεί ουσιαστική και επιτακτική ανάγκη. Γινόμαστε καθημερινά δέκτες της ανησυχίας αλλά και της δυσφορίας της κοινωνίας, η οποία πηγάζει από το μέγεθος της θητείας. 
Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, αποτελεί δέσμευση στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠτΔ. Όλο αυτό το διάστημα, από πλευράς Υπουργείου Άμυνας αλλά και ΓΕΕΦ, έχει γίνει μια πολύ σοβαρή, επίμοχθη, επαγγελματική δουλειά, μια εντατική προσπάθεια, για να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα.
Η μείωση της ομολογουμένως μακράς υπηρεσίας στο στράτευμα, θα αποβεί επωφελής προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι μελέτες. Τόσο προς τους νέους άρρενες, τους εν δυνάμει οπλίτες, όσο και προς ολόκληρη την κοινωνία.
Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η μείωση της θητείας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεμονωμένη πράξη, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς. Και νομίζω αυτό το έχω πει ουκ ολίγες φορές: ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση στη στρατιωτική θητεία χωρίς τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς. Είναι σημαντικό να τονίζω ότι η μείωση της στρατιωτικής  θητείας, βάσει της μελέτης που έχει γίνει, δεν θα επηρεάζει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς και θα λαμβάνει ασφαλώς υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και τις υπόλοιπες επί μέρους κοινωνικές πτυχές.
Στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη που αφορά στη γενικότερη αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς.
Στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει μια ενημέρωση σχετικά με τους βασικούς πυλώνες αυτής της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Παράλληλα, τη Δευτέρα το πρωί θα λάβει χώρα ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Άμυνας εδώ στο Υπουργείο. Η τελική απόφαση θα ληφθεί πολύ σύντομα από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Θέλω να επαναλάβω, τονίζοντας πολύ εμφαντικά ότι, η μείωση της στρατιωτικής θητείας θα αποτελέσει, και είναι, μέρος της ευρύτερης αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς και θα επέλθει κλιμακωτά, διαφυλάσσοντας πρωτίστως το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο υπάρχει κάτι που αλλάζει στην εφεδρεία και εάν επωμίζονται οι έφεδροι περισσότερες υποχρεώσεις από τη μείωση της θητείας, ο Υπουργός απάντησε ότι δεν θα εισέλθω στις συγκεκριμένες πρόνοιες της μελέτης. «Νομίζω», εξήγησε, «ότι θα ήταν άκομψο εκ μέρους μου, πριν ενημερώσω το Υπουργικό Συμβούλιο, πριν ενημερώσω τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, να συζητώ δημόσια τις πρόνοιες αυτής της μελέτης. Ένα θέλω να επαναλάβω, και είναι πολύ σημαντικό: ότι αύτη η μελέτη είναι προϊόν δουλειάς πολλών μηνών εδώ στο Υπουργείο Άμυνας αλλά και στο ΓΕΕΦ, και έχουμε λάβει υπόψη τα πάντα: και τις επιχειρησιακές ανάγκες, όπως σας έχω πει, έχουμε λάβει υπόψη όμως και τις ανάγκες της κοινωνίας, και έχουμε λάβει υπόψη και την οικονομική κρίση». Ο κ. Φωτίου πρόσθεσε δε ότι το θέμα των εφέδρων είναι ένα θέμα το οποίο δεν επηρεάζεται από τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, εντάσσεται όμως, όπως είπε, στο γενικότερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της ΕΦ. «Και δεν θα αποδυναμωθεί η εφεδρεία, για να μην δοθούν και τα λανθασμένα μηνύματα» τόνισε.
Κλείνοντας επανέλαβε ότι «όχι μόνο δεν θα επηρεαστεί το αξιόμαχο της ΕΦ, απεναντίας ο στόχος είναι, μέσα από την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό, να επιτύχουμε την ενίσχυση του αξιόμαχου της ΕΦ και αυτό το μήνυμα είναι ξεκάθαρο».