14/3/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Πολιτική Επιτροπή Οικολόγων


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πολιτική Επιτροπή Οικολόγων, με επικεφαλής τον ΓΓ των Οικολόγων κ. Γιώργο Περδίκη
.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Περδίκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, στους δημοσιογράφους ότι «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη» και πρόσθεσε ότι με τη σειρά επαφών που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου θα δοθεί η ευκαιρία να ενημερωθούν «από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για τα θέματα της οικονομίας τα οποία είναι εξίσου σημαντικά τη σημερινή εποχή».

Ανέφερε ακόμη ότι «καταθέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόταση μας για θετική ατζέντα, να σεβαστεί δηλαδή ο καθένας την αντίληψη του άλλου σε σχέση με το Κυπριακό και το κοινό ανακοινωθέν. Πολλά ειπώθηκαν, καταγράφηκαν οι εκατέρωθεν απόψεις, υπάρχουν οι διαφωνίες, ας κρατήσουμε τις διαφωνίες, αλλά ας προχωρήσουμε παρακάτω. Έχει περάσει αρκετός χρόνος και έχει εξαντληθεί αυτό το θέμα και εξαντλήθηκε η πολιτική ηγεσία και ο κόσμος της Κύπρου γύρω από μια αντιπαράθεση για το κοινό ανακοινωθέν η οποία δεν έχει να προσφέρει τίποτα».

«Πρέπει να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση προς τα έξω», πρόσθεσε ο κ. Περδίκης σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να ενημερώσουμε για τη θέση μας την Ευρώπη και την Αμερική και να σταματήσουμε το ‘αλληλοφάγωμα’ και τη διχόνοια. Αυτή η διχόνοια και η ενασχόληση με τα εσωκομματικά μας και τα εσωπολιτικά μας στην Κύπρο είναι καταστροφική.

Προτείναμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συντονίσει μια κοινή προσπάθεια εξωστρέφειας προς την Αμερική, προς την Ευρώπη, όλων των πολιτικών δυνάμεων με τη δική μας ερμηνεία του κοινού ανακοινωθέντος, αλλά και προωθώντας τις προτάσεις μας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού που είναι η κατοχή, ο εποικισμός και το μεγάλο θέμα των εγγυήσεων. Ιδιαίτερα τώρα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία είναι και ιδιαιτέρως επίκαιρο. Ο Πρόεδρος είδε θετικά την εισήγηση μας», σημείωσε ο κ. Περδίκης και πρόσθεσε ότι «εμείς ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ότι από κοινού θα συμφωνήσουμε στη διεκδίκηση των θέσεων του κυπριακού λαού πλέον και όχι του κάθε κόμματος».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα οικονομίας και συγκεκριμένα για την αναμενόμενη οικονομική στήριξη από την ΕΕ για προώθηση προγραμμάτων ανάπτυξης και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τις Κυπριακές Αερογραμμές και για συγκεκριμένες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο.

«Εμείς τονίσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς το περιβάλλον, αλλά και σωστή κατανομή των πόρων ώστε να φτάσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Περδίκης, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος ήταν πολύ θετικός απέναντι σε αυτές τις προτάσεις.

Σημείωσε ακόμη ότι έθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις ανησυχίες τους «για μια σειρά από περιβαλλοντικά θέματα, όπως για τον Ακάμα και τη μεγάλη ανάπτυξη στη λίμνη της Πόλης Χρυσοχούς, καθώς και για την ανάκληση των περιβαλλοντικών απαλλοτριώσεων στην περίπτωση της λίμνης Παραλιμνίου».

Πρόσθεσε ότι τη συνάντηση απασχόλησαν, επίσης, θέματα που αφορούν την παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκου Δημητριάδη.

_______________